Žampiony v kuchyni

10. července 2018 v 11:12 | Večery pod lampou 24/2007 |  Recepty z Večerů pod lampou

KRÉMOVÁ ŽAMPIONOVÁ POLÉVKA

500 g žampionů,
1 cibule,
2 lžíce hladké mouky,
2 lžíce másla,
750 ml masového vývaru,
2 lžíce citronové šťávy,
sůl,
bílý pepř,
muškátový oříšek,
pažitka nebo petrželka,
100 ml smetany na šlehání

Očištěné žampiony nakrájíme na tenké plátky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. V kastrolu rozehřejeme 1 lžíci tuku, na kterém podusíme asi 1/4 z celkového množství hub. Osolíme je, opepříme a vyjmeme. Na zbylém tuku necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, zasypeme ji moukou a připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a krátce povaříme. Potom přidáme zbylé žampiony a vaříme asi 10 minut. Polévku rozmixujeme a podle chuti osolíme a ochutíme mletým pepřem, muškátovým oříškem a citronovou šťávou. Před podáváním ji ozdobíme pažitkou, dušenými houbami a ušlehanou smetanou.

ŽAMPIONOVÁ POLÉVKA SE SÝREM

250 g žampionů,
1 středně velká cibule,
200 g taveného smetanového sýra,
50 g plísňového sýra,
3 lžíce másla,
2 lžíce mouky,
1 litr mléka,
špetka cayenského pepře,
špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku,
petrželka

Žampiony omyjeme, očistíme, necháme okapat a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, smetanový a plísňový sýr nakrájíme na malé kostky. Máslo rozpustíme v hrnci na polévku, žampiony s cibtlí na něm osmahneme tak, aby byly světle žluté, pak vmícháme mouku. Postupně zaléváme mlékem a přidáváme kostky sýra. Za stálého míchání přivedeme polévku ještě jednou do varu a necháme ji zvolna vařit tak dlouho, dokud se sýr neroztaví. Polévku ochutíme cayenským pepřem a muškátovým oříškem a drobně nakrájenou petrželkou.

NADÍVANÉ TELECÍ HRUDÍ

3 kg telecího hrudí,
1 mrkev, kousek celeru,
2 starší housky, 1 cibule,
3 vejce,
100 ml smetany,
100 g kuřecích jater,
40 ml brandy,
sůl,
pepř,
dobromysl,
2 kostky ledu,
100 g menších žampionů,
1 lžíce másla,
4 lžíce oleje,
500 ml smetany na omáčku

Očištěnou mrkev a celer nakrájíme na kostičky, povaříme 10 minut a slijeme. Housky namočíme avymačkáme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Povařenou zeleninu rozmixujeme spolu s cibulí, vejci, smetanou, játry, brandy, solí, pepřem, dobromyslí a kostkami ledu a dáme na 2 hodiny do chladu. Očištěné žampiony rozpůlíme, krátce osmahneme na másle a vmícháme do studené nádivky.
V mase nařízneme kapsu, maso vně i uvnitř osolíme a okořeníme, kapsu napiníme připravenou nádivkou a zašijeme. V pekáči na oleji opečeme maso ze všech stran, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 2 až 2 1/2 hodiny za častého podlévání a přelévání vypečenou šťávou. Upečené maso vyjmeme z pekáče a odstraníme nit. Ke šťávě přilijeme smetanu, povaříme a propasírujeme. Podáváme s dušenou rýží nebo s jemnými noky či jemným knedlíkem.

VEPŘOVÉ ZÁVITKY SE ŽAMPIONY

8 vepřových řízků (celkem 600 g),
100 g žampionů,
200 g čerstvého špenátu,
2 cibule,
200 g nápině z vinných klobás,
1 stroužek česneku,
20 g přepuštěného másla,
125 ml suchého bílého vína,
150 ml smetany

Špenát důkladně vypereme, zbavíme tuhých řapíků a krátce ho povaříme v osolené vodě. Scedíme, prolijeme studenou vodou a necháme okapat. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka, očištěné žampiony na tenké plátky. Vepřové řízky opepříme a položíme na ně listy špenátu, kolečka cibule a povrch znovu trochu osolíme a opepříme. Vinné klobásy vymačkáme a z nápině vytvarujeme placičky, které položíme na špenát s cibulí. Plátky stočíme a spíchneme jehlami nebo párátky. Na pekáči rozehřejeme máslo, přidáme prolisovaný česnek a necháme ho zeskľovatět. Vložíme vepřové závitky, opečeme je ze všech stran a podlijeme bílým vínem. V nezakrytém pekáči pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě. Přibližně po 35 minutách pečení přidáme nakrájené žampiony. Upečené závitky vyjmeme z pekáče a udržujeme teplé. Do vypečené šťávy přilijeme smetanu a necháme chvíli povařit. Hotovou omáčku podle chuti přisolíme a opepříme. Podáváme s vařenými těstovinami a míchaným salátem z čerstvé zeleniny.

FRANCOUZSKÁ KRŮTÍ ROLÁDIČKA S ŽAMPIONY

4 krůtí řízky,
400 g žampionů,
1 cibule,
4 lžičky rozmarýnu,
3 lžíce másla, sůl,
pepř,
několik lístků mladé pampelišky nebo endivie,
3 lžíce nasekaných bylinek,
2 lžíce octa, 3 lžíce oleje,
1 lžička hořčice

Omyté a osušené krůtí řízky naklepeme. Žampiony očistíme a nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli drobně usekáme, podusíme na lžíci másla, osolíme, okořeníme pepřem a rozmarýnem. Asi 1/3 hub rozdělíme na krůtí plátky, rozetřeme, zavineme a stáhneme nití. Osmažíme na 2 lžících rozpuštěného másla, přidáme zbytek hub a dusíme asi 10 minut. Omyté listy pampelišky nebo endivie smícháme s bylinkami, octem, olejem, hořčicí a pepřem. Pokrájené roládičky rozložíme na takto připravený salát a pokapeme je šťávou a rozdělíme na ně žampiony.

ŽAMPIONY S ČESNEKEM

20 stejně velkých žampionů,
2 lžíce olivového oleje,
4 utřené stroužky česneku,
2 lžíce suchého sherry,
1 lžička citronové šťávy,
1/2 lžičky soli,
větší špetka čerstvě mletého bílého pepře,
1 lžíce usekané petrželky

Žampiony očistíme a nakrájíme na půlky. Ve velké pánvi rozehřejeme olej na středně silném ohni a za stálého míchání na něm krátce osmahneme česnek. Přidáme žampiony a opékáme je 2 minuty za častého míchání. Pak zmírníme oheň a přidáme všechny ostatní přísady kromě petrželky. Opékáme další dvě minuty za stálého míchání. Podáváme horké, posypané petrželkou, jako přílohu k rybě, k biftekům nebo k přírodním řízkům, případně jako samostatný pokrm s bílou vekou a zeleninovým salátem.

ZAPEČENÉ ŽAMPIONY

800 g žampionů,
1 lžíce usekaných vlašských ořechů,
125 ml zeleninového vývaru,
plátkový sýr,
1 nasekaná cibule,
sůl,
pepř,
1 vejce,
200 g zakysané smetany,
1 lžička hořčice,
50 ml vína,
2 lžíce usekaných bylinek

Žampiony očistíme, nožičky odřízneme a nakrájíme. Na pánvi bez tuku opražíme nasekané ořechy. Z plátkového sýra vykrájíme kolečka podle počtu žampionů. Ze žampionových kloboučků vykrojíme ostrým nožem vnitřek. Odříznuté zbytky sýra nakrájíme nadrobno a smícháme s ořechy, bylinkami, vejcem, cibulí a nakrájenými nožičkami a vnitřkem žampionů. Mírně osolíme a opepříme. Zampiony naplníme touto nádivkou, přikryjeme kolečky sýra a vložíme do zapékací misky. Zakysanou smetanu rozmícháme s hořčicí a vínem, okořeníme pepřem a nalijeme na žampiony. V dobře vyhřáté troubě zapečeme asi 15 minut. Podáváme s chlebem a rajčatovým salátem.
BRAMBOROVÁ PÁNEV SE ŽAMPIONY

350 g uvařených brambor,
1 pórek,
150 g žampionů,
150 g anglické slaniny,
2 lžíce oleje,
sůl,
pepř,
svazek petrželky nebo pažitky

Uvařené a oloupané brambory a omytý pórek nakrájíme na tenká kolečka. Houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi rozpustíme anglickou slaninu nakrájenou na úzké dlouhé nudličky, přidáme nakrájený pórek, necháme ho zesklovatět a pak ho vyjmeme. Na rozpáleném oleji osmažíme brambory, přidáme houby a několik minut společně restujeme. Potom přidáme pórek a opečenou slaninu a necháme prohřát. Podle chuti osolíme a opepříme. Před podáváním posypeme usekanou pažitkou nebo petrželkou. Podáváme s tmavým chlebem.

PALAČINKY SE ŽAMPIONY A ZELENINOU

Těsto:
1 vejce,
1 žloutek,
sůl,
120 ml mléka,
100 g hladké mouky,
50 g přepuštěného másla

Náplň:
150 g žampionů,
1 cuketa,
1 kedlubna,
1 mrkev,
1 cibule,
60 g másla,
sůl,
pepř,
1 svazek petrželky

Vejce, žloutek a trochu soli rozšleháme v mléce, vmícháme prosátou mouku a těsto necháme asi půl hodiny odpočinout. Mezitím si očistíme žampiony a nakrájíme je na plátky. Cuketu omyjeme, kedlubnu a mrkev omyjeme a oloupeme a vše nakrájíme na jemné kostičky. Oloupanou cibuli nadrobno usekáme. Vše podusíme asi 5 minut na másle, osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme drobně usekanou petrželku. V rozehřátém přepuštěném másle usmažíme čtyři tenké palačinky, rozprostřeme na ně zele ninovou náplň a palačinky na dvakrát přeložíme. Ozdobíme petrželkou.



PEČENÉ ŽAMPIONY

16 až 20 velkých žampionů,
1/4 šálku másla,
sůl,
mletý pepř,
1 lžíce usekané pažitky,
citronová šťáva

Ze žampionů vylámeme nožičky. Kloboučky zabalíme na chvíli do vlhké utěrky a nožičky nakrájíme na kolečka. Odebereme kousek másla a dobře jím vymastíme dostatečně velkou zapékací misku. Naskládáme do ní žampionové kloboučky spodní stranou nahoru. Prostor mezi nimi vypiníme nakrájenými žampionovými nožičkami. Do každého kloboučku dáme kousek másla. Osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Dáme do předehřáté trouby a upečeme doměkka (asi 12 až 15 minut). Hotové posypeme pažitkou a podáváme jako přílohu.

TĚSTOVINOVÝ SALÁT SE ŽAMPIONY

250 g trojbarevných širokých nudlí,
3 lžíce oleje,
1/2 svazečku cibulky,
250 g žampionů,
2 lžíce sójové omáčky,
2 lžíce arašídové pasty (případně arašídy rozmixované s trochou vody),
sůl,
šťáva z 1 citronu,
čerstvě mletý černý pepř,
špetka cayenského pepře,
hrst usekaných lískových oříšků

Nudle uvaříme v dostatečném množství slané vody, do níž jsme přidali 1 lžíci oleje. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Lahůdkovou cibulku očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Zampiony omyjeme, očistíme, nakrájíme na plátky a pokapeme polovinou citronové šťávy. Bazalku opereme a polovinu nadrobno usekáme. Nakrájené žampiony, cibulku a nudle vložíme do mísy a promícháme. Zbylý olej ušleháme se sójovou omáčkou, zbytkem citronové šťávy a arašídovou pastou do husté omáčky. Osolíme, okořeníme černým a cayenským pepřem a omáčkou přelijeme salát. Hotový salát ozdobíme celými bazalkovými lístky a podle chuti posypeme sekanými lískovými oříšky.

PESTRÝ SALÁT SE ŽAMPIONY

1 hlávkový salát,
1/2 salátové okurky,
1 svazek řeřichy potoční,
100 g žampionů,
1 svazek ředkviček,
1 svazek pažitky,
5 lžic olivového oleje,
5 lžic ovocného octa nebo citronové šťávy,
sůl,
pepř,
cukr

Hlávkový salát rozebereme na listy, které omyjeme, osušíme a rukama roztrháme na menší kousky. Oloupanou okurku nakrájíme na tenká kolečka, očištěné, omyté a osušené žampiony a ředkvičky nakrájíme na jemné plátky. Omytou pažitku nahrubo usekáme, omytou řeřichu rozstříháme nůžkami. Do velké salátové mísy vložíme nakrájenou zeleninu a žampiony a vše lehce promícháme nebo protřepeme. Olej s octem ušleháme dohladka, osolíme, opepříme a podle chuti osladíme. Salát přelijeme zálivkou krátce před podáváním.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama