Červenec 2018

Středověk v kuchyni

31. července 2018 v 20:06 | J.Břízová (časopis Vlasta) |  Recepty z časopisu Vlasta

Středověk v kuchyni


Středověké legendy se zmiňují o tom, jak i svatí a světice, mniši a jeptišky v klášteřích se starali o kuchařské umění.

Také na zámcích knížat a králů se slavní kuchaři z daleké ciziny snažili o to, aby na panském stole bylo stále něco nového, zvláštního. Chudý lid však tyto starosti neměl, jeho strava byla nedostačující. V 15. Století se rozmařilost v jídle tak rozmohla, že rytíři plzeňského kraje ustanovovali, kolik chodů má být při hostinách podáváno. Sedláci směli častovat své hosty pěti pokrmy, urození páni podávali dvacet i třicet jídel a trávili prý u hostin při jídle tři i čtyři hodiny. Proti této nestřídmosti vystupovali kazatelé jako byl mistr Jan Hus, mistr Rokycana, Petr Chelčický. Proti dnešnímu přejídání vystupují zdravotníci, lékaři, ale stejně málo úspěšně.

Co se vlastně v té době u nás jedlo?

Základ bylo to, co se urodilo na polích, zahradách a vychovalo ve stájích. Byly to především obiloviny a luštěniny, zeleniny, ovoce. Z masa: zvěř polní a lesní, hodně ryb a konečně všechny druhy domácího zvířectva, jídla z prosa, ať pečivo nebo kaše, bývala nejoblíbenější. Z mouky se upravovalo těsto, ze kterého se na rozpálených kamnech pekly placky. Později v troubách už lepší koláče, mazané medem a sypané mákem. Chléb byl zprvu prostý, později už zadělávaný kvasem.

Zeleninou nejčastěji používanou v kuchyni byla cibule, česnek, mrkev, okurky, tykev, dýně. Z luštěnin hrách, čočka i fazole. Z ovoce uzrály na našich zahradách jablka, hrušky, slívy a hodně třešní. Z tuků se odedávna používalo mnoho másla, později i oleje, vytlačeného z olejnatých semen i rybího tuku.

Slovanská kuchyně znala už řadu bylin vynikajících vůní a chutí, jako bedrník, křen, mátu, kmín. Později se dováželo koření z Orientu.

Polévky byly už začátkem oběda. Masa se pekla na roštu nebo se vařila, sekala do prejtů a klobás. Byly oblíbeny různé "šašle" - omáčky. Na konec oběda byl podáván sýr nebo "konfetky, tj. sladké drobnosti, jako např. cukrové mandle, marcipán. Hostina končila ovocem. Ve starých předpisech se mnoho pokrmů nazývalo kaše - ať byly slané z masa, nebo sladké z tvarohu, ovoce apod. Tyto kaše dnes velmi rozlišujeme. Masitým říkáme hašé, míšeniny, paštiky. A pojmenování kaše ponecháváme jen skutečným kaším z obilovin a mléka nebo brambor.

Pro zajímavost jsme vám vybrali několik předpisů z té doby, které se čtou jako vyprávěni o dávných časech. Na nich poznáte, jak pokročila výživa člověka. o kterou se dnes stará velká armáda pracovníků, od zemědělců až po lékaře.

PROMĚNA STŘEDOVĚKÝCH RECEPTŮ DŘÍVE A DNES


ZAPAŘENÁ POLÉVKA Z OVSA


Utluč oves na moučku, zapař do másla, rozdělej vadou, přilej dvě lžíce vinného octa, dej květu a zázvoru a čistě svař.

Dnes: 60 g vloček vaříme v osolené vod ě asi 20 minut. Tři žloutky ušleháme s 50 g rozpuštěného másla a 50 g strouhaného sýra a vmícháme je do vařící polévky; už nevaříme, Jen prohřejeme. Ochutíme petrželkou. Místo octa můžeme dát pár kapek citrónové šťávy.

KAŠE Z JATER VOLOVÝCH

Vezmi játra a vař je v hovězí polévce. Pak je utluč v moždíři, přidej jalovce, vejce, horké víno a vše protlač cedníkem. Musí to být řidší. Pak přidej koření: pepř, zázvor, skořici a malinko květu. Potom přidej bílý chléb, který nastrouhej a prosej. Vezmi anýz a kmín, ztluč v moždíři a nasyp do té koše. Povař a dej na mísu.

Dnes: Domácí paštika z jater

½ kg hovězích nebo vepřových jater umělá se 100 g slaniny na masovém strojku, přidáme 2 žemle ve vod ě (nebo ve víně) namočené a vymačkané. Dobře osolíme o okořeníme paštikovým kořením (hřebíček, zázvor, nové koření, pepř, paprika, muškátový oříšek, tymián, majoránka) a všleháme 2 vejce. Zavařovací láhve nebo paštikovou formu vymažeme tukem o naplníme paštikou. Potom postavíme do vodní lázně o stejnoměrně hodinu vaříme.

RYBA V SLADKÉ JIŠE


Rybu uvař ve vodě s petrželí. Pak utři kus chleba bílého o petrželku, vody z ryby přilej a okořeň.

Dnes: Ryba s petrželí

4 porce kapra nebo filé osolíme, zakapeme citrónem, obalíme hladkou moukou o na másle nebo na oleji po obou stranách prudce opečeme. Na talíři hustě posypeme usekanou petrželi a pokopeme zbylým máslem. Rybu například pro dietu můžeme jen uvařit v malém množství osolené vody a pak posypat petrželí a pokapat čerstvým rozpuštěným máslem.

KAŠE ZE ZVĚŘINY


Vezmi jelení kýtu, osol, upeč na rožni. Utluč v moždíři, raz pust vlašským vínem nebo malvazím. Potom protlač cedníkem. Vezmi cukr nebo med, a ť je to sladké. Přidej vina řeckého, přidej trochu sádla a vejce a znovu protlač cedníkem. Dej všechno kořeni. Když se vaří, přidej vejce o míchej, až se srazí.

Dnes:

Hašé ze zvěřiny

½ kg jeleního nebo srnčího masa dáme do hrnku, přidáme 1 cibuli, 50 g slaniny, 3 kuličky pepře, 2 nové koření, 1 bobkový list, 2 jalovce, trochu vody a dusíme do měkka. Vykostíme o umeleme na masovém strojku. Na kastrole osmažíme na 50 g sádla nebo máslo pokrájenou cibulku, zaprášíme ji lžící hladké mouky, zasmažíme, podlijeme vývarem z masa, metlou na sníh našleháme, aby omáčka bylo hladká o hustá. Vmícháme do ni mleté maso o společně ještě chvíli dusíme. Můžeme přidat trochu červeného víno nebo worcestru. Hašé podáváme s brambory nebo no topinkách.

KUŘATA V ZELENÉ JĺŠE


Kuřata upeč, pak vezmi zelenou petržel, šalvěj, mátu a levanduli, každého stejně, utři v pánvi, přidej topinku z bílého chleba a tři všechno, rozpusť teplým vínem a proceď. Kuřata pečená dej na mísu a polij touto omáčkou a posyp navrchu skořicí a zázvorem.



Dnes:

Kuře s bylinkami

1 kuře rozčtvrcené opečeme na másle, až zežloutne. Pak je posolíme, opepříme, podlijeme trochou vařící vody a dusíme. Měkké vyndáme na mísu, šťávu zahustíme špetkou hladké mouky a povaříme. Do omáčky přidáme pak hodně jemně usekané petrželky, ale I požitky a na jaře lístky kopřiv. Zakapeme citrónovou šťávou o přelijeme přes kuře.

KNEDLÍKY Z TELECÍH0 MASA


Maso telecí drobně rozsekej, přidej žloutky a koření, petrželku. Udělej z toho knedlíky, které obal v mouce a smaž na pánvi v sádle nebo másle a přidej na to koření slané nebo sladké.

Dnes:

Telecí karbanátky

400 g telecího maso umeleme, smícháme s kouskem jemně sekané cibule, soli, mletým pepřem, přidáme 1 vejce o trochu jemně strouhanky. Z těsto tvoříme malé ploché karbanátky, obalíme hladkou moukou a pečeme ve ztuženém pokrmovém tuku nebo na sádle. Hotové můžeme pokapat kečupem nebo hořčici o podávat jen na chlebě nebo s bramborovou koši.

KAŠE NAPUCHLÁ


Vezmi osm vajec a mléko, trochu osol a rozkvedlej to. V pánvi rozehřej máslo, zamíchej do toho lžičku pšeničné mouky. Pak vlej to mléko s vejci o míchej čistě, aby se to nepálilo o nebylo chuchvalcovatý. Pak dej na uhlí, ať se to zvolna propéká. Rendlík převrať na mísu, ať kaše ven vypadne. Chceš-li, můžeš přidat cukr a jíst to teplé.

Dnes:

Rychlá teplá omeleta Ze lžíce másla a lžíce hladké mouky umícháme jíšku. Do vychladlé jíšky vmícháme asi I mléka nebo smetany, povaříme o dáme vychladnout. V míse třeme 2 žloutky se lžící cukru, přidáme špetku prášku do pečiva, prochladlou moučnou kaši a nakonec tuhý sníh ze 2 bílků . Přendáme na pánev vymazanou máslem o v troubě upečeme. Podáváme teplou, můžeme plnit zavařeninou nebo protlačeným ovocem, nebo podat s kompotem.

ŠIŠKY ZAPAŘENÉ


Vezmi čistý moždíř, rozpal je u ohně a vlij tam hovězí jíchu (polévku). A když bude vřít, vsyp tam mouku a "tluč štosem" dlouho. Pak přidej vejce, aby těsto bylo hustší než koše, dej máslo na pánev a naklaď těsta na mísu. Pak udělej sobě "sluku" (očko) a protahuj těsto, aby šišky byly pěkně okrouhlé, o upeč je. Dej na mísu o posyp cukrem.

Dnes: Pálené těsto ½ I mléka svaříme s 50 g másla. Pak do vařícího mléka najednou vsypeme kg hrubé /mouky o hodně vařečkou mícháme, až se těsto nechytá nádoby. Když vznikne hladký knedlík, odstavíme těsto z ohně, přidáme špetku soli a dva žloutky, které jeden po druhém do těsta dobře zatřeme. Na pomoučněném vále pak lebce válíme šištičky o vhazujeme do vařící vody. Jakmile vyplavou, zkusíme jednu, je-li provařená. Odcedíme na talíře, cukrujeme nebo poléváme rozvařeným ovocem. Je to totéž těsto, do kterého můžeme balit i ovoce. Nejlépe ovoce tvrdší, jako jsou meruňky nebo švestky, protože těsto se dá v tomto případě tence vytáhnout.

J. BŘÍZOVÁ

Domácí kvašené zelí

26. července 2018 v 9:34 | leták Kaufland |  Recepty opsané z letáku Kaufland

Domácí kvašené zelí

Ingredience (8 porcí)

2 kg
zelí
40 g
soli
1 lžička
kmínu


Tip


· Vedle kmínu a soli můžeme pro ochucení kvašeného zelí vyzkoušet další příchutě - jablko, cibuli, křen, hořčičné semínko nebo kopr.


Postup


1


Zelí omyjeme, rozčtvrtíme a zbavíme košťálu. Poté hlávky nasekáme nebo nakrouháme na tenké nudličky.

2


Zelí dáme do mísy, zasypeme solí a kmínem. Všechno pořádně promícháme a sůl do zelí vmasírujeme. Zelí rukama pořádně pomačkáme. Poté zelí necháme odležet asi 3 až 4 hodiny.

3


Po odležení zelí pěchujeme do sklenic asi 1,5 cm pod okraj a zalijeme ho šťávou, kterou pustilo při odležení. Sklenice zavíčkujeme víčky typu Omnia nebo je můžeme zakrýt mikrotenovou nebo potravinářskou fólií, kterou zajistíme gumičkou.

4


Sklenice se zelím poté necháme projít mléčným kvašením, které se při pokojové teplotě dostaví nejpozději do 3 dnů. Sklenice vždy pro jistotu vložíme do plechu na pečení, který nám bude chytat případnou šťávu z kvašení.

5


Po prokvašení zelí zavíčkujeme, přeneseme do chladu a postupně spotřebujeme.

Vepřové ragú po karibsku

25. července 2018 v 19:18 | magazín Právo |  Muž v hrnci

Vepřové ragú po karibsku


500 g libového vepřového masa bez kostí,

olej,

2 cibule,

kari,

mletý pepř,

sůl,

vývar,

kajenský pepř,

1 bobkový list, tabasko,

několik kapek octa.

Vepřové maso naklepeme, nakrájíme na stejně velké kostky a opečeme po všech stranách na tuku. Vyjmeme je, na tuku zpěníme cibule nakrájené na tenká půlkolečka, vmícháme kari, vše zalijeme trochou vývaru, přidáme maso a dusíme. Pak přidáme koření, sůl a dusíme, až maso změkne. Bobkový list vyjmeme, maso nepatrně okyselíme a podáváme s rýží.

Exotické müsli s papájou a blumami

25. července 2018 v 19:01 | leták Kaufland |  Recepty opsané z letáku Kaufland

Exotické müsli s papájou a blumami

Ingredience (4 porce)

1
zralá papája
500 ml
kefíru
300 g
blum nebo švestek
100 g
sojových vloček
20 g
nasekaných oříšků
20 g
lněného semínka
2 lžíce
quinoy
2 lžíce
medu
1 lžíce
pšeničných otrub


Tip

· Podobným způsobem můžeme upravit mango, broskve a banány.


Postup


1


Vločky, oříšky, otruby, lněné semínko a quinou opražíme nasucho na pánvi.

2


Papáju oloupeme, zbavíme pecek a nakrájíme na kostky. Blumy očistíme, zbavíme pecek a nakrájíme na čtvrtiny. Kefír smícháme s medem.

3


Do misek pak vrstvíme opraženou suchou směs s ovocem a kefírem. Hned podáváme.

Dublinské párky

25. července 2018 v 17:56 | leták Kaufland |  Irská kuchyně

Dublinské párky


Kdo zná ostrovní britskou snídani skládající se ze slaniny, párečků a smažených vajíček, ví, že je to kalorická bomba, kterou nepobere každý žaludek. Ostrovní britskou snídani nabízejí také v celém Irsku, obliba slaniny a párečku je i tam velice vysoká. Dublinské párky jsou jedním z důkazů, že to tak je. Tento pokrm je tradičním dublinským jídlem. Podává se sobotu večer. Podle některých receptů se do něj přidávají také kousky jablek, jiní používají namísto vývaru jablečný ocet. Používáme-li krátké párky nebo klobásky, před zapékáním je opečeme tak, aby byly téměř propečené.

Potřebujeme:

8 vepřových nebo hovězích párků

4 plátky prorostlé slaniny

30 g sádla

2 velké cibule, nakrájené

2 rozetřené stroužky česneku

4 středně velké brambory (ne rané) oloupané a nakrájené na 3 cm tlustá kolečka

1/4 lžičky šalvěj

mletý pepř

3/4 hrnku slepičího vývaru

2 lžíce nasekané petrželové natě

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C. Párky vložíme do kastrůlku, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Oheň zmírníme a bez pokličky vaříme ještě 7 minut. Vybereme z kastrůlku a necháme vychladnout. Slaninu nakrájíme na 2 cm tlusté proužky.V pánvi rozehřejeme sádlo a smažíme na něm slaninu 1 minutu. Přidáme cibuli a osmažíme ji dozlatova. Pak přidáme česnek a smažíme ještě 1 minutu. Z pánve vybereme cibuli, česnek a slaninu a vložíme do ní párky, které ze všech stran opečeme dohněda a vybereme. Na dno i velké žáruvzdorné mísy ukládáme kolečka brambor, na ně uložíme slaninu, cibuli a česnek. Posypeme šalvějí a zalijeme slepičím vývarem. Navrch uložíme párky, přikryjeme a při teplotě 180°C pečeme 1 hodinu. Podáváme ozdobené nasekanou petrželovou natí. Ideální přílohou jsou irské pivo a sodový chléb.

Irská kuchyně, Nakladatelství SLOVART

Dobudou české lahůdky Singapur?

25. července 2018 v 16:55 | Blesk pátek 28. dubna 2006 - pochoutky |  Recepty opsané z Blesku

Piškotový plát

2 ks vejce,

70 g cukr krupice,

80 g hladká mouka

Vejce a cukr vyšleháme do pevné pěny, zlehka vmícháme prosátou mouku a pečeme při 200 stupních. Plátem prokládáme mléčnou a tvarohovou pěnu.

Pěna z mléčné čokolády a tvarohu

100 g měkký tvaroh,

70 g cukr moučka,

100 g smetana ke šlehání,

20 g želatina, 150 g mléčná čokoláda,

150 g smetana,

1 ks pomerančová kůra,

2 ks žloutky,

70 g cukr krupice

Tvarohová pěna:

Měkký tvaroh utřeme do hladka s moučkovým cukrem, přidáme 10 g nabobtnalé a rozpuštěné želatiny a přimícháme našlehanou smetanu.

Mléčná hmota:

Smetanu a kůru z jednoho pomeranče přivedeme do varu, přidáme mléčnou čokoládu a přelijeme přes sítko. Přidáme rozpuštěnou želatinu a vychladíme. Žloutky a cukr vyšleháme do pevné pěny a přidáme do mléčné hmoty.

Tvarohové šátečky s povidly

100 g měkký tvaroh,

100 g máslo,

100 g hrubá mouka,

70 g švestková povidla,

150 g zakysaná smetana,

1 ks vanilkový cukr

Tvaroh, máslo a mouku propracujeme v pevné těsto, vyválíme na tenký plát, rozdělíme na stejné čtverečky, nastříkáme povidla a zabalíme do šátečků. Pečeme při 190 stupních a podáváme se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem.

Višňové coulies

400 g višně mražené,

100 g luční med,

150 g cukr krupice,

2 cl griotka,

50 g solamyl

Višně, cukr a med podlijeme vodou, přivedeme do varu a zahustíme solamylem, nakonec přilijeme griotku.

Brokolice v kari omáčce

25. července 2018 v 16:23 | Deník Litoměřicko |  Hlavní jídlo

BROKOLICE V KARI OMÁČCE

Ingredience:

500 g brokolice

250 g pšenice (v prodejnách zdravé výživy)

sůl

černý pepř

300 g rajčátek cherry

4 menší cibule

2 lžíce oleje

1 lžíce rajčatového protlaku

500 ml zeleninového vývaru (z kostky)

150 ml mléka 2 lžičky kari koření

2 lžíce světlé jíšky

40 g parmazánu či jiného sýra

bazalka na ozdobení

Postup přípravy:

Nejdříve uvaříme pšenici (podle návodu na obalu). Brokolici rozdělíme na růžičky a předvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Mezitím očistíme rajčátka, omyjeme je a rozpůlíme. Cibule oloupeme a nakrájíme na stejně velké měsíčky. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli v něm necháme zesklovatět. Pak přidáme brokolici s pšenicí a krátce opečeme. Přimícháme rajčatový protlak a znovu krátce opražíme. Podlijeme vývarem i mlékem, ochutíme kari kořením, vložíme rajčata a asi 4 minuty mírně vaříme. Směs nakonec zahustíme jíškou a vmícháme parmazán či jiný strouhaný sýr.

Osolíme, opepříme a před podáváním ozdobíme bazalkou.

Množství: pro 4 osoby

Doba přípravy: 10minut

Doba vaření: 20 minut

Hotovo za: 30 min

Recepty se sýrem

25. července 2018 v 13:12 | Večery pod lampou 42/1995 |  Recepty z Večerů pod lampou

Těstíčko: 2 vejce, asi 10ml světlého piva, 100 g hladké mouky, 1 lžíce oleje, sůl

Rohlík nakrájený na plátky zvlhčíme mlékem, přidáme mleté, maso, drobně nakrájenou cibuli, sůl, rozšlehané vejce, pepř, 2 lžíce mouky a dobře promícháme. Z připravené hmoty vytvoříme osm menších řízků, obalíme je v mouce, namočíme do středně hustého těstíčka, připraveného smícháním uvedených surovin, a usmažíme. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem nebo kompotem.

KUŘE PODLE SLÁDKA

4 porce kuřete, sůl, mletý pepř, 20 g másla, 1 lžíce oleje, 2 cibule, sójová omáčka, 2 lžíce strouhanky, 10 ml světlého piva, 2 lžíce rozinek, špetka cukru. Porce kuřete osolíme a opepříme. Na. másle a oleji zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme porce kuřete a krátce je po všech stranách opečeme. Podlijeme je trochou vody, pokapeme sójovou omáčkou a dusíme. Když-je maso téměř měkké, vmícháme do šťávy strouhanku, zalijeme ji pivem, přidáme oprané rozinky a dusíme doměkka. Omáčku dochutíme špetkou cukru a sójovou omáčkou. Podáváme s rýží a doplníme kompotem.

PIKANTNÍ KUŘECÍ ŘÍZKY

4 kuřecí řízky, sůl, mletá sladká paprika, kari, čerstvě mletý černý pepř, hladká mouka, 2 vejce, tuk na smažení, 100 g tvrdého sýra, trocha světlého piva.

Kuřecí řízky zlehka naklepeme, osolíme a okořeníme. Obalíme je v mouce, potom namočíme do rozšlehaných vajec a po obou stranách opečeme na tuku. Sýr nastrouháme, promícháme s pivem a paprikou a takto připravenou směsí potřeme kuřecí řízky. Zapékáme je pod grilem nebo v horké troubě, dokud se sýr neroztaví. Ihned podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

KAPR NA BYLINKÁCH

4 porce kapra, citronová šťáva, 2 lžíce usekané petrželky, 1 lžíce usekané pažitky, 1 lžička usekaného libečku, sůl, 3 lžíce oleje, asi 20 ml světlého piva ' Porce kapra pokapeme citronovou šťávou, posypeme bylinkami a necháme v chladničce asi půl hodiny odležet. Potom je osolíme, vložíme na pekáč s rozehřátým olejem a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Při pečení je podléváme pivem, poléváme vypečenou šťávou a jednou je obrátíme. Podáváme s opečenými brambory a se zeleninovým salátem.

SMAŽENÝ KAPR

4 porce kapra nebo filé, sůl, hladká mouka, 1 vejce, světlé pivo, strouhanka, tuk na smažení, citron.

Porce kapra osolíme, obalíme v mouce, ve vejci rozšlehaném s trochou piva a ve strouhance. Zvolna smažíme ve vyšší vrstvě tuku nebo ve fritovacím hrnci. Podáváme s bramborovým salátem, ozdobené dílky citronu.

SÝROVÉ KROKETY

200 g tvrdého sýra, I vejce, 10 ml světlého piva, asi 120 g strouhanky, podle chuti česnek; sůl, kremžské hořčice, 1 cibule, 1 sterilovaná okurka, tuk na smažení .

Sýr jemně nastrouháme, přidáme vejce, pivo, strouhanku, utřený česnek a špetku soli a promícháme. Ze směsi tvoříme malé krokety, které usmažíme na tuku. Potřeme je hořčicí, posypeme drobně nakrájenou cibulí a okurkou a podáváme jako zákusek k pivu nebo s vařenými brambory jako samostatný pokrm.

ZAPEČENÉ ŠUNKOVÉ ZÁVITKY

4 plátky šunky, 8 bílých částí pórků, podle potřeby máslo, 130 g eidamu, ½ šálku světlého piva, sladká mletá paprika, strouhanka.

Bílé části pórků svážeme a uvaříme v osolené vodě doměkka, vyjmeme a necháme odkapat. Plátky šunky potřeme rozehřátým máslem a do každého zabalíme dva uvařené pórky á závitky urovnáme do máslem vymaštěné zapékací misky. Nastrouhaný sýr promícháme s pivem a kořením, rozložíme na závitky, posypeme strouhankou a zapékáme, dokud se sýr neroztaví. Podáváme horké s pečivem.

PAPRIKY PLNĚNÉ SÝROVOU NÁDIVKOU

2 velké papriky, sůl, 1 rajče, petrželka Náplň: 100 g nivy, 100 g krémového sýra, 20 g másla, podlep otře by světlé pivo. 50 g šunky, mletá sladká paprika Omyté papriky rozkrojíme na půlky, zbavíme semen, vnitřky, osolíme a naplníme. Ozdobíme nakrájeným rajčetem a petrželkou.

Příprava náplně: Jemně nastrouhanou nivu smícháme s krémovým sýrem, přidáme změklé máslo a tolik piva, aby po ušlehání vznikla středně hustá náplň. Nakonec vmícháme jemně usekanou šunku a okořeníme mletou sladkou paprikou.

POMAZÁNKA Z OLOMOUCKÝCH TVARŮŽKŮ S PIVEM

1 balíček olomouckých tvarůžků, 60 g rostlinného másla, 50 g měkkého tvarohu, světlé pivo, mletá sladká paprika, 1 cibule, sůl, případně 1 až 2 feferonky.

Uležené tvarůžky rozmělníme vidličkou a smícháme s tvarohem, změklým máslem a mletou paprikou. Zředíme pivem, přidáme drobně nakrájenou cibuli a podle chuti nasekané feferonky. Podle chuti dosolíme a dobře promícháme. Mažeme na krajíce tmavého chleba.

Dary léta pro zimu

25. července 2018 v 10:23 | časopis Vlasta |  Recepty z časopisu Vlasta

Dary léta pro zimu



MALINOVA ŠŤÁVA KVAŠENÁ

1 kg malin,

100 g cukru na proslazení,

asi 500 g cukru do 1 litru prokapané šťávy.

Rozmačkané maliny promícháme s cukrem v porcelánové, skleněné nebo smaltované nádobě a necháme v chladné místnosti 4-5 dní kvasit. Během této doby několikrát promícháme. Pak si no obrácenou židli uvážeme čistou plátěnou utěrku a po částech přidáváme maliny se šťávou a necháme zvolna prokapávat. Tuto vykapanou šťávu, která je čistá, dáme na širší kastrol, přidáme odvážený cukr a jen prohřejeme tak, aby se cukr dokonale rozpustil. Nevaříme, ale při zahříváni sbíráme pěnu. Horkou šťávu plníme do lahví, zátkujeme dobře vyvařenými korkovými zátkami a necháme vychladnout. Protože šťávu nesterilujeme, parafinujeme zátky. To znamená, že vyčnívající části zátek odřízneme a hrdla lahví namáčíme do rozehřátého parafínu. Láhve ukládáme naležato, aby zátka byla stále vlhká.

MALINOVÁ ŠŤÁVA NEVAŘENÁ

2 kg malin,

3 litry vinného octa,
na každý 1 litr šťávy 1 kg cukru.

Čisté opláchnuté maliny nasypeme do okurkové láhve a zalijeme dobrým octem. Sklenici povážeme celofánem a necháme asi měsíc na slunci vyluhovávat. Šťávu slijeme nebo necháme překapat, zvážíme ji a přidáme stejné množství cukru; necháme dobře rozpustit. Nevaříme. Naplníme do sklenic, zátkujeme a parafinujeme. Zbytky drcených malin použijeme na rychlou šťávu pro okamžité použití.

MALINOVÁ ŠŤÁVA VAŘENÁ

1 l šťávy,

700 g cukru,

špetka kyseliny citrónové.

Přebrané maliny rozmačkáme dřevěnou paličkou v porcelánové, kameninové míse nebo smaltovaném hrnku. Pak je vymačkáme plátěným pytlíkem nebo přepasírujeme přes žíněné síto. Dáme do širšího dobře smaltovaného kastrolu se zesíleným dnem, ve kterém se nic nepřipaluje. Přidáme cukr a za stálého míchání a odpěňováni vaříme asi 20 minut. Var nepřetahujeme, protože maliny by rosolovaly. Pěnu sbíráme lžící nebo širší dřevěnou vařečkou, Dáváme ji do hrnku, použijeme ji hned do vody na nápoj. Horkou šťávu plníme do lahví asi 6 cm pod okraj hrdla, dobře je zazátkujeme korkovými zátkami - musí být celé vtlačené do láhve. Navrch převážeme láhve provázkem. Chceme-li šťávu uchovat na delší dobu a mít jistotu, že se nic nestane, postavíme láhve do zavařovacího hrnce a sterilujeme 10 minut při 70°C.

Vylisované zbytky malin nevyhazujeme. Ještě jednou je dáme do hrnku, zalijeme trochu vodou a přidáme půl lžičky kyseliny citrónové. Po dvou dnech slijeme a použijeme hned na limonádu.

V ZIMĚ PŘIJDOU VHOD!

Každá sklenička hub zavařených v octě přijde vhod. Podáváme je místo salátu k vařeným masům, k pečením, přidáváme do zeleninových i bramborových salátů apod. V létě, když hodně rostou houby, už o houbové pokrmy nikdo nestojí. Přemýšlíme, máme-li je nasušit, nasolit nebo dát do octa. Do octa se hodí jen zdravé a tvrdé houby. Rozměklé nejsou chutné oni vzhledné. Houby dobře očistíme a nakrájíme na menší kousky. Malé hlavičky - například hříbků nebo ryzců - necháme celé, větší půlíme nebo čtvrtíme. Vypadá dobře, když jsou, podaří-li se nám to, v každé sklence asi tak stejně veliké kousky hub.

HOUBY V OCTĚ

1 kg hub,

½ l vody,

½ l osmiprocentního octa,

několik malých loupaných cibulek,

1 bobkový list,

kousíček citrónové kůry,

2 lžičky soli,

1 lžička cukru,

5 zrnek pepře,

5 zrnek nového kořeni,

2 lístky čerstvého nebo sušeného estragonu.

Ve vodě s octem a soli vaříme asi pět minut cibulky, pak je odcedíme a do vývaru dáme vařit houby asi na pět minut. Pak je vyndáme a necháme odkapat. Zbylou vodu s octem, do které přidáme cukr, koření a citrónovou kůru, asi patnáct minut vaříme. Přidáme znovu asi na pět minut vařit odkapané houby. Dírkovanou naběračkou nebo sítkem je pak vybíráme, skládáme do sklenic. Sklenice plníme houbami do dvou třetin, aby zbylo místo na nálev, protože během uskladněni zálivka vysychá a houby pak na povrchu osychají. Zbylý ocet znovu několik minut vaříme, pak odcedíme a necháme vychladnout. Mezi houby dáme do sklenic cibulky, zalijeme prochladlým vývarem, dobře povážeme nebo opatříme plechovým víčkem a skladujeme v chladné místnosti. Stejně tak povařené houby zalité svařeným octem s vodou a kořením můžeme plnit do patentních sklenic a sterilovat při 90°C asi 30 minut. Tak nevysychají, zůstávají stále stejně šťavnaté a vydrží celý rok.


ZELENINA A HOUBY V OCTOVÉM NÁLEVU

Stejné množství celeru, karotky, květáku, malých tvrdých rajčat, zelené nebo červené papriky, drobných cibulek, 1/2 kg hub.

Na zálivku:
1 ½ l vody,

½ l octa,

1 lžíce soli,

asi 100 g krystalového cukru,

lžička hořčičného semene,

lžíce pepře a nového koření,

3 bobkové listy.

Cibulky oloupáme a namočíme na několik hodin do vody. Celer a karotku oškrábeme a vaříme asi 2-4 minuty v osolené vodě. Květák rozebereme na malé růžičky a povaříme v slabě okyselené vodě, aby zůstal bílý. Houby volíme bílé hříbky, tvrdé, zdravé; očištěné je vaříme v osolené vodě asi 3 minuty. Malé necháme v celku, větší čtvrtíme. Syrové papriky opláchneme, zbavíme semen, zkusíme, zda nejsou pálivé, a nakrájíme je na proužky. Tvrdá malá rajčata půlíme, větší rozkrojíme na čtvrtky. Všechnu zeleninu i houby scedíme a necháme vychladnout. Přidáme nevařená rajčata a papriky a zalijeme připraveným roztokem. Roztok musíme svařit a pak nechat vychladnout. Přidáme koření a vše necháme do druhého dne rozležet. Druhý den pak zeleninu a houby srovnáme do patentních sklenic, zalijeme procezeným nálevem a sterilujeme asi půl hodiny při 90°C. Tato směs je velmi dobrá do salátů zeleninových, ale i do bramborového. Nebo jí podáváme na talířku jako salát.

JAHODOVÝ KRÉM S OŘÍŠKY

2 žloutky,

60 g cukru,

šťáva z ½ citrónu,

150 g lesních jahod,

50 g sekaných ořechů,

2 bílky se 20 g cukru,

1/8 l šlehačky a 1 sáček vanilkového cukru,

piškoty.

Žloutky třeme v míse s cukrem a citrónovou šťávou. Pak přidáme přebrané, čisté lesní jahody a sekané ořechy. Do směsi vmícháme nejdříve dobře ušlehané bílky, do kterých jsme všlehali cukr. A nakonec přidáme šlehačku ušlehanou s vanilkovým cukrem. Tento lehký krém dáme do sklenic, zdobíme navrch jahodami a ke každé sklence přidáme 1 dlouhý dětský piškot.



ZMRZLINA S OVOCEM

4 porce zmrzliny (nebo 4 sovětské zmrzliny, nebo polárkový sníh, jahody nebo jiné ovoce),

¼ l šlehačky, 30 g cukru. Máme-li možnost někde nablízku si koupit zmrzlinu, dáme do hlubších pohárů očištěné, pokrájené ovoce, malinko je prosypeme cukrem. Pak do sklenice dáme každému porci vanilkové nebo citrónové zmrzliny nebo polárkového sněhu a navrch čepici z ušlehané smetany s cukrem. Je to osvěžující moučník v horku.

CO SI UVAŘÍME V NEDĚLI

V neděli rády zkoušíme něco nového, co jsme ještě nikdy nedělaly. Rodina se těší na "překvapení, které ji chystáme. Musí mít s našimi pokusy trpělivost, když se nám hned napoprvé všechno nepovede tak, jak jsme si přáli. V létě volíme takové pokrmy, které jsou rychlé a nezatěžuji příliš naše zažívací ústrojí, hlavně v horkých dnech, kdy raději více pijeme, než jíme.

POLÉVKA RYCHLÁ Z MASOXU

1 l vody,

1 kostka masoxu,

50 g čedaru nebo jiného tvrdého strouhaného sýra,

1 žloutek,

1 žemle,

30 g másla,

petrželka.

Ve vodě (nebo ve vývaru z kosti) rozpustíme masoxovou bujónovou kostku, vmícháme strouhaný sýr, žloutek předem rozkvedlaný v troše vody. Nevaříme, jen dobře prohřejeme. Na talíře dáme každému trochu kostiček ze žemle osmažené na másle, zalijeme polévkou a navrch vsypeme trochu sekané petrželky.

PIEMONTSKÉ KUŘE

1 větší kuře,

150 g másla,

1 cibule,

6 žampiónů,

300 g rýže,

asi ½ I vody,

4 rajčata,

2 zelené papriky,

50 g strouhaného sýra.

Očištěné, osolené kuře pečeme v troubě za občasného podlévání na másle asi 30 minut. Pak je vyndáme, ve zbylém tuku osmahneme sekanou cibuli, očištěné a sloupnuté žampióny nakrájené na čtvrtky, přidáme rýži a po krátkém osmahnutí zalijeme vařící vodou. Přidáme sloupnutá rajčata krájená na čtvrtky, očištěné papriky krájené na proužky. Doprostřed nádoby vložíme pečené kuře, nepřikrýváme a pečeme v troubě asi půl hodiny. Pak dáme na mísu měkkou rýži se zeleninou a žampióny, položíme na ni nakrájené kusy kuřete a vše posypeme strouhaným sýrem.

VYNECHÁVÁTE V HORKU POLÉVKU?

V horku nemáme chuť ani na mastnou hovězí polévku, ani na hustou a sytivou bramboračku. Ale co podat jako náhradu za ni? Můžeme si vybrat mezi chladnou nebo studenou polévkou, nebo polévku vynecháme vůbec a místo ní podáme jednoduchý malý předkrm. Na studené polévky volíme zeleninu nebo ovoce, kterého je v létě dostatek. Takový studený první chod nás osvěží a pak připraví žaludek na další, masitý pokrm. Hlavně děti, které nerady jedí polévku, si jistě oblíbí polévku ovocnou, v horku jim "jde více k duhu. Nebudeme je proto nutit do horkých polévek.

STUDENÁ RAJČATOVÁ POLÉVKA

500 g zralých rajčat,

30 g másla,

30 g hladké mouky,

½ šálku sladké smetany,

špetka soli,

1 salátová menší okurka.

Rajčata rozvaříme s trochou vody a propasírujeme je sítem. Na másle osmahneme mouku, přidáme rajčatový protlak, přilijeme smetanu a povaříme. Pak necháme vychladit a do polévky nakrájíme (na tenké plátky) oloupanou okurku.

LEDOVÝ BUJÓN

½ kg libového hovězího masa,

50 g kořenové zeleniny,

½ cibule,

sůl,

několik zrnek pepře,

2 rajčata,

plátky okurek.

Maso vložíme do studené vody a zvolna vaříme asi 2 hodiny. Tuk na povrchu sebereme, přidáme cibuli, zeleninu a koření a ještě chvíli vaříme. Pak procedíme čistý bujón do šálků, každému do něho přidáme dva plátky rajčete a několik plátků okurky a ledový podáváme.

MLÉČNÁ STUDENÁ POLÉVKA S NOČKY

1 l mléka,

špetka soli,

špetka cukru,

3 žloutky.

Nočky:

2 bílky,

40 g cukru,

mléko.

Do mléka ochuceného solí a cukrem rozkvedláme žloutky, ale nevaříme. Sníh na nočky dobře ušleháme, zašleháme cukr. Do vařící vody nebo mléka vykrajujeme malé nočky; necháme je ve vařící vodě v přikrytém kastrole, který odtáhneme na kraj plotny, jen "táhnout", nevaříme. Po krátké chvíli nočky opatrně obrátíme a necháme dále na teple, až zpevní. Nočky přidáme do vychlazeného mléka se žloutky a studenou polévku podáváme.

Když rostou houby

24. července 2018 v 17:35 | Vilém Vrabec |  Recepty z časopisu Vlasta


Když rostou houby


V létě je přidáváme téměř do všech polévek, jsou vhodné na úpravu teplých i studených předkrmů, které nám za obzvlášť horkých dnů nahradí polévky, podáváme je s míchanými vejci, smažíme jako řízek nebo v těstíčku, slouží nám jako náplň do vaječných omelet, upravujeme z nich rizota a saláty, zapékáme je s brambory, těstovinami, kroupami nebo jáhlami apod. Houby jsou také výborným kořením pro omáčky a šťávy přírodně upravených mas. Nezapomínejme však, že z hub může vzniknout také veliké nebezpečí Jsou to především jedovaté houby, které každým rokem ohrožuji život mnoha našich spoluobčanů. Proto je důležité, abychom sbírali a upravovali jen ty houby, které bezpečně známe. Sbíráme-li vice druhů hub, musíme věnovat hodně času tornu, abychom jejich znalost dokonale ovládli. K tornu nám pomohou houbařské příručky, mykologické poradny a nakonec i zkušeni houbaři.

HOUBOVA OMÁČKA SMETANOVÁ

15 dkg čerstvých hub (mohou to být hřiby, křemenáče, kozáci, strakoše apod.),

2 dkg cibule,

trochu zelené petržele, 2 lžičky citrónové šťávy a trochu mletého pepře.

Na jíšku:

4 dkg másla a 4 dkg hladké mouky,

1/2 litru vývaru z kostky masoxu a 1 dl smetany.

Houby očistíme, opláchneme a nakrájíme na tenké plátky. V kastrole rozpustíme máslo, přidáme drobně nakrájenou cibuli a rozsekanou zelenou petržel, trochu zpěníme, pak přidáme nakrájené houby pokapané citrónovou šťávou a podusíme. Je-li třeba, podlijeme houby při dušení trochou vývaru. Z másla a mouky připravíme zlatožlutou jíšku, podlijeme ji studeným vývarem a no mírném ohni 15 minut vaříme. Potom přidáme podušené houby, sůl, trochu pepře, omáčku ještě povaříme a nakonec ji zjemníme smetanou. Podáváme ji k vařenému hovězímu masu, dušeným vepřovým kotletám, ke knedlíkům apod. - Pro 4 osoby.

HOUBY DUŠENÉ PO MAĎARSKU

40 dkg čerstvých hub (houbová směs),

20 dkg zelených paprik,

20 dkg rajčat,

20 dkg brambor,

6 dkg oleje,

sůl,

mletý pepř,

5 dkg cibule a trochu vývaru.

V kastrole na rozpáleném oleji osmažíme do růžova kolečka nakrájené cibule. Přidáme papriky nakrájené na proužky, očištěné houby nakrájené na plátky, osolíme, opepříme a dusíme téměř do měkko. Pak přidáme kostičky nakrájených syrových brambor, oloupaná, nakrájená rajčata, je-li třeba, podlijeme vše trochou vývaru a za stálého míchání dusíme tak dlouho, až brambory změknou. Obměna: Chuť pokrmu zlepšíme, přidáme-li kostičky nakrájeného salámu nebo 2 vejce. - Podáváme s chlebem, se slanými rohlíky anebo s dušenou rýží. - Pro-4-6 osob.

HOUBY NA PAPRICE

50 dkg čerstvých hub (nejlépe houbová směs),

5 dkg sádla, 4 dkg cibule,

1 dkg sladké mleté papriky,

sůl,

kmín,

2 dkg hladké mouky a 2 dl sladké nebo kyselé smetany.

Očištěné, oprané houby nakrájíme na plátky. V kastrole na rozpuštěném sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme připravené houby, papriku a kmín a za občasného míchání dusíme tak dlouho, až šťáva téměř vysmahne. Potom houby zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme smetanou, podle chuti osolíme a povaříme. - Podáváme s vařenými brambory, dušenou rýží, knedlíkem, těstovinami, chlebem apod. - Pro 4 osoby.

HOUBY S RAJČATY ZAPEČENÉ

50 dkg čerstvých hub (nejlépe houbová směs),

6 rajčat,

6 dkg másla,

8 dkg cibule,

sůl,

4 lžíce kečupu,

10 dkg ementálského sýra a zelené petržel.

V kastrole no 3 dkg másla do růžova osmažíme kolečka nakrájené cibule. Očištěné houby omyjeme, nakrájíme na plátky, přidáme k osmažené cibuli, osolíme o dusíme asi 10-15 minut. Potom je zalijeme kečupem. Omytá rajčata nakrájíme na čtvrtky a na zbylém másle krátce opékáme. Do zapékací, máslem vymazané misky vložíme opečená rajčata, posypeme je polovinou nastrouhaného sýra, pak dáme podušené houby, povrch pokrmu posypeme rovněž nastrouhaným sýrem a ve vyhřáté troubě zapékáme tak dlouho, až sýr na povrchu zrůžoví. Hotový pokrm posypeme jemně nakrájenou zelenou petrželí. Podáváme s pečivem, vařenými nebo opékanými brambory. - Pra 4 osoby.

ŠUMAVSKÁ HOUBOVÁ OMELETA

3 vejce,

6 dkg anglické slaniny,

8 dkg čerstvých hub,

3 dkg sádla,

10 dkg vařených brambor,

2 dkg cibule,

sůl,

kmín,

2 dkg másla a zelená petržel.

Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme plátky nakrájený'ch hub, kostičky nakrájené slaniny, osolíme, okmínujeme a asi 10 minut dusíme. Pak k houbové směsi přimícháme kostičky nakrájených vařených brambor. Nyní v pánvi rozpálíme máslo, rozetřeme na ně houbovou směs s brambory, zalijeme rozkvedlanými osolenými vejci O v troubě pečeme tak dlouho, až vejce ztuhnou. Hotovou omeletu přesuneme na talíř, přeložíme a posypeme jemně rozsekanou zelenou oetrželí. - Podáváme s okurkovým nebo rajčatovým salátem. -. Pro 1-2 osoby.

RÝŽOVÝ HOUBOVEC

20 dkg rýže,

1 litr mléka,

sůl,

8 dkg másla,

3 dkg cibule,

25 dkg čerstvých hub,

25 dkg vařeného prorostlého uzeného masa,

stroužek česneku,

3 vejce a trochu tuku na vymaštění pekáčku.

Do hrnku nalijeme mléko, přidáme sůl, postavíme na plotnu a přivedeme do varu. Do vařícího mléko vsypeme přebranou o dobře vypranou rýži, za občasného míchání uvaříme do měkka. Trvá to asi 20 minut. V kastrole no másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby a podusíme. Vařené uzené maso nakrájíme na kostičky. Vychladlou rýži, otřený česnek, sůl, podušené houby, uzené maso a rozkvedlaná vejce lehce promícháme, směs dáme do vymaštěného pekáčku o v troubě pečeme do růžova. Rýžový houbovec podáváme s hlávkovým nebo rajčatovým salátem. - Pro 4 osoby.

PSTRUZI NA HŘÍBKÁCH

4 pstruzi,

sůl,

půlka citrónu, zelená petržel,

5 dkg oleje,

5 dkg cibule,

1 dl bílého vina,

15 dkg čerstvých hříbků,

5 dkg másla,

trochu kmínu a 4 dkg másla na zjemněni šťávy.

Pstruhy vykucháme (ostrým nožem odstraníme žábry, které se nacházejí pod skřelemi), opláchneme, osolíme a do břišní dutiny vložíme osminku citrónu a kousek zelené petržele. V pánvi na oleji zp ěníme drobně nakrájenou cibuli, klademe na ni připravené pstruhy o zvolna pečeme v troubě. Před dopečením přelijeme pstruhy bílým vínem, přidáme hříbky (očištěné, no plátky nakrájené, na másle podušené, osolené a pokmínované) a pstruhy dopečeme. Do šťávy z upečených pstruhů přimícháme 4 dkg syrového máslo. - Podáváme s vařenými brambory sypanými jemné rozsekanou zelenou petrželí. - Pro 4 osoby.

KUŘE DUŠENÉ NA HOUBÁCH S FAZOLKAMI

1 menší kuře,

8 dkg slaniny,

10 dkg cibule,

1/8 litru bílého vína,

15 dkg čerstvých hříbků nebo žampiónů,

citrón,

sůl,

mletý pepř,

2 dkg hladké mouky,

1/8 litru smetany a 30 dkg vařených zelených fazolek.

Kuře rozsekáme no čtvrtky. V kastrole částečně rozškvaříme kostičky nakrájené slaniny, přidáme drobně nakrájenou cibuli, do toho vložíme osolené čtvrtky kuřete a dusíme do měkko. Při dušení podléváme kuře vínem. Měkké kuře vyjmeme, dáme do kastrolu a postavíme na teplo. Ve šťávě podusíme houby nakrájené na plátky a pokapané citrónem, osolíme, opepříme, potom šťávu zahustíme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku, o povaříme. Dušené kuře upravíme no mísu, přelijeme připravenou šťávou s houbami o podáváme s vařenými zelenými fazolkami, pokopanými máslem, o s vařenými brambory. - Pro 4 osoby.

SALAT Z HUB

60 dkg čerstvých hub (nejlépe hříbky, žampióny, křemenáče nebo ryzce),

voda,

lžíce octa a sůl.

Na zálivku:

1/8 litru vody,

2 lžíce octa nebo citrónové šťávy,

sůl,

mletý pepř,

zelená petržel,

5 dkg cibule a 2 lžíce oleje.

Čerstvé tvrdší houby očistíme, omyjeme o nakrájíme na silnější plátky. Vodu slabě okyselíme octem, osolíme, přivedeme do varu, pak do ní vložíme nakrájené houby a asi 15 minut vaříme. Měkké houby scedíme a dáme do mísy. Nyní do vody dáme ocet nebo citrónovou šťávu, sůl, mletý pepř, jemně sekanou zelenou petržel, drobně pokrájenou cibuli, olej, dobře zamícháme o zálivku nalijeme no vlahé houby. Salát promícháme o dobře vychlazený podáváme k studené telecí a sekané pečeni, k roštěnkám, k přírodním o smaženým telecím řízkům apod. - Pro 4 osoby.

HOUBOVÝ GULÁŠ

500 g hub,

500 g syrových brambor,

500 g rajčat,

2 zelené papriky,

100 g uzené slaniny,

2 cibule,

sůl,

špetka papriky,

1 hrnek kyselé smetany,

petrželka,

strouhaný sýr.

Očištěné houby nakrájíme na kostky. Stejně tok pokrájíme oloupané brambory, sloupnutá rajčata a očištěné papriky. Slaninu nakrájenou na kostičky necháme na kastrole rozehřát a osmahneme na ní pokrájenou cibuli. Když zrůžoví, přidáme připravené houby a ostatní potraviny, podlijeme vývarem z maso nebo šálkem vody a pod pokličkou půl hodiny dusíme. Je-li všechno měkké, podle chuti osolíme, přidáme špetku sladké papriky o nakonec vmícháme hrnek husté kyselé smetany. Posypeme sekanou petrželkou o strouhaným sýrem a jíme s chlebem.

VILÉM VRABEC