Vzácný recept na německou máslovou štólu

17. října 2017 v 20:22 | iReceptář.cz |  Vánoce

Vzácný recept na německou máslovou štólu

Tradiční německá vánoční jídla se liší podle oblastí, někde chystají husu, na severu klobásky se zelím, v Bavorsku rybu s bramborovým salátem. A všude pečou štólu s rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem.

Potřebujeme

  • 750 g mouky
  • 150 g másla
  • 380 g rozinek, případně 250 g sultánek + 130 g korintek
  • 150 g sladkých mandlí
  • 125 g cukru
  • 50 g hořkých mandlí
  • 60 g kandované pomerančové kůry
  • 180 g kandované citronové kůry
  • 5 polévkových lžic rumu
  • 70 g kvasnic
  • 1/4 l mléka
  • 50 g másla
  • 50 g moučkového cukru na posypání
  • strouhanou kůru z jednoho citronu
  • vanilinový cukr
  • sůl
  • máslo na vymazání plechu
vánoční štóla

Jak na to

Mouku prosejeme do mísy, uvnitř uděláme důlek a do něho vlijeme kvasnice rozmíchané ve čtyřech polévkových lžících mléka se špetkou cukru. Necháme vykynout.
Jakmile kvasnice vzejdou, přidáme zbytek vlažného mléka, cukr, vanilinový cukr, sůl, máslo nastrouhané na vločky a citronovou kůru. Vařečkou zaděláváme těsto tak dlouho, až se na povrchu začnou dělat puchýřky.
Přidáme kandovanou kůru, oloupané a krájené mandle, rozinky a rum. Pečlivě promícháme a necháme v teple 15 minut odpočívat.
Na pomoučeném vále lehce rozválíme, spíše roztlačíme těsto do tvaru oválu širokého tak, abychom mohli jednoduše překlopit jednu jeho stranu přes druhou, ale ne až na okraj. Vrchní překlápěná vrstva těsta by měla být také o něco slabší než ta, která zůstává ležet na válu. (Není od věci si představit, že takto jednoduše balíme mimino do deky či zavinovačky.)
Těsto připravené k pečení přikryjeme utěrkou a necháme patnáct minut odpočívat. Poté štólu vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 40 až 50 minut.
Upečený závin ihned polijeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.

Drážďanská štóla

Proslulost německé vánoční štóly vznikla v Drážďanech už v 15. století. Uběhlo půl tisíciletí a označení Dresdner Stollen se stalo ochrannou známkou, kterou mohou používat jen pekaři a cukráři v Drážďanech a okolí.
V saském městě se v čase adventu koná Slavnost Drážďanské štóly (Dresdner Stollenfest). Peče se od listopadu, neboť tradiční kynutá vánoční štóla nabízí vyzrálou směs chutí po dvou- až třítýdenním rozležení v chladu (zabalená v mikrotenu či alobalu).
Tvar štóly má připomínat Ježíška - novorozeně v zavinovačce. Nakrojena by štóla neměla být dříve než po štědrovečerní bohoslužbě, aby ochránila dům od nemocí a neštěstí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama