Knedlík-král české kuchyně

17. července 2017 v 8:04 | Blesk magazín 7/2016 |  Česká kuchyně
Na tom, jak hospodyňka umí udělat knedlík, se prý pozná, jaká je kuchařka. Ale ona to zase není taková věda. Klidně se do toho pusťte a nemějte žádné obavy, určitě sklidíte úspěch.

Míšin tip:
Knedlíky můžeme vařit ve vodě (vkládáme do vroucí vody a vaříme 15 minut po jedné a 10 minut po druhé straně), ve vodě v ubrousku (docílíme dokonalého tvaru, doba varu stejná), na páře (v kastrolu se speciální podložkou nebo na pařáčku) či v parním hrnci. Nejlepší je knedlík z ubrousku!

Špekové knedlíky

Suroviny:
200 g uzeného bůčku,
400 g včerejší veky,
150 g hrubé moky,
sůl,
pepř,
2 menší vejce,
špetka muškátového květu,
několik snítek petrželky nebo 1/2 lžičky sušené,
300 ml mléka.

Postup:
Bůček uvaříme doměkka a maso nakrájíme na drobné kostičky, stejně tak i veku. Obojí promícháme, vložíme do pekáče a v troubě necháme za občasného promíchání opražit dožluta.
Do mísy vsypeme mouku, sůl, pepř, muškátový květ, přidáme jemně pokrájenou petrželku a vejce rozšlehaná v mléce. Směs umícháme dohladka, pak vsypeme osmahlou veku s bůčkem a vše dobře promícháme na hustou hmotu.
Lžící vykrajujeme větší kousky, v ruce je zakulatíme a vhodíme do vařící osolené vody.
Vaříme podle velikosti 12-15 minut.
Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou, překrojíme, omastíme sádlem nebo rozškvařenou slaninou a podáváme s dušeným zelím, případně i s kroužky osmažené cibule.

Jednoduchý nekynutý knedlík

Suroviny:
500 g polohrubé mouky,
2 rohlíky nebo housky,
1/2 čajové lžičky soli,
1 kypřící prášek do pečiva,
1 až 3 vejce (podle velikosti),
200 ml mléka.

Postup:
Mouku promísíme se solí a s práškem do pečiva. Starší pečivo nakrájíme na kostičky, přimícháme do mouky.
Vejce rozkvedláme v trošce mléka, aby se dobře v těstě rozptýlilo, přilijeme zbytek mléka a rukama v míse promícháme, až vznikne pevnbější těsto.
Hmotu rozdělíme na dva díly, vyválíme šišky a vaříme cca 30 minut v osolené vodě.

Sladké bramborové taštičky

Suroviny:

Těsto:
750 g vařených brambor ve slupce,
150 g polohrubé mouky,
1 vejce,
100 g hrubé mouky,
120 g povidel nebo marmelády,
150 g másla na polití.

Na posypání
100 g perníku,
80 g cukru moučky.

Postup:
Dáme vařit vodu a osolíme ji. Oloupané vařené brambory prolisujeme nebo nastrouháme, přidáme oba druhy proseté mouky, sůl a vejce. Vypracujeme tužší těsto, které rozválíme na moukou vysypaném vále na plát o síle cca 2-3 cm.
Z plátu vykrájíme formičkou kolečka. Na půlky koleček dáme po troše povidel, přehneme je a kraje důkladně stlačíme k sobě.
Místo povidel můžete taštičky nadívat oblíbeným džemem. Připravené taštičky ihned zavaříme do vroucí vody.
Vaříme 5-6 minut.
Taštičky vyjmeme děrovanou naběračkou.
Na talíři přelijeme rozehřátým máslem a posypeme nastrouhaným perníkem smíchaným s cukrem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama