Červenec 2017

Český džuveč

17. července 2017 v 9:54 | recepty mojí maminky |  Česká kuchyně
Suroviny:
500 g předního hovězího masa,
400 g kořenové zeleniny,
1 větší cibule,
2 lžíce rajského protlaku,
olej,
1 lžíce hrubé mouky,
sůl,
koření.

Postup:
Zeleninu uvaříme ve slané vodě a scedíme.
Zpěníme na oleji půl cibule, dáme protlak, mouku, sůl a zředíme vodou ze zeleniny na řidší kašičku.
Povaříme a dáme druhou půlku cibule nakrájenou na tenká kolečka. Na kostky nakrájené maso a zeleninu. Dusíme doměkka, dochutíme, pepřem a polévkovým kořením.
Podáváme s dušenou rýží.

Štrasburský salát

17. července 2017 v 9:34 | recepty mojí maminky |  Saláty
Suroviny:
25 dkg jemného salámu,
12 dkg sýra Goudy,
2 kyselé okurky,
1 malá cibule,
1/2 stroužku česneku,
1 středně velká ředkvička,
1 krabička majolky,
2 lžíce smetany,
hořčice,
sůl,
pepř,
ocet.

Postup:
Salám, sýr a okurky nakrájíme na jemné nudličky, přidáme jemně usekanou cibuli, utřený česnek se solí a jemně nastrouhanou ředkvičkou.
Směs ochutíme ostatnímy přísadami a opatrně vše spojíme majonézou zjemnělou smetanou.
Před podáváním necháme vychladit.

Salát z tuňáka

17. července 2017 v 9:24 | recepty mojí maminky |  Saláty
Suroviny:
2 konzervy tuňáka v oleji,
2 sladkokyselé okurky,
4 rajská jablíčka,
2 vejce uvařená natvrdo,
citrón,
sůl,
pepř,
1 malá cibule,
sladká paprika,
kari koření,
zelená petržel.

Postup:
Z otevřených konzerv slijeme trocho oleje, maso vyndáme a vidličkou rozmačkáme.
Okurky a rajská jablíčka nakrájíme na kostičky.
Všechny přísady promícháme a okořeníme.
Salát pak zakapeme šťávou z citrónu a posypeme jemně sekanou petrželí.

Svatební koláčky

17. července 2017 v 8:55 | Blesk 10/2011 |  Česká kuchyně
Suroviny:
3,75 hrnku polohrubé mouky,
1 hrnek mĺéka,
2 lžíce moučkového cukru,
0,5 kostky droždí,
2 žloutky,
0,5 lžičky soli,
250 g tuku,
Náplň:
mák,
povidla,
tvaroh.

Postup:
Z mléka a droždí zaděláme kvásek a přidáme do mouky i se žloutky,solí a omastkem. Vypracujeme těsto a ihned vyválíme plesku. Tu rozdělíme rádýlkem na malé části, které plníme. Pečeme na vymazaném plechu v mírně vyhřáté troubě.

Teplota: 150°C
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 2-3 hodiny
Čas varení: 30-60 minut

Knedlík-král české kuchyně

17. července 2017 v 8:04 | Blesk magazín 7/2016 |  Česká kuchyně
Na tom, jak hospodyňka umí udělat knedlík, se prý pozná, jaká je kuchařka. Ale ona to zase není taková věda. Klidně se do toho pusťte a nemějte žádné obavy, určitě sklidíte úspěch.

Míšin tip:
Knedlíky můžeme vařit ve vodě (vkládáme do vroucí vody a vaříme 15 minut po jedné a 10 minut po druhé straně), ve vodě v ubrousku (docílíme dokonalého tvaru, doba varu stejná), na páře (v kastrolu se speciální podložkou nebo na pařáčku) či v parním hrnci. Nejlepší je knedlík z ubrousku!

Špekové knedlíky

Suroviny:
200 g uzeného bůčku,
400 g včerejší veky,
150 g hrubé moky,
sůl,
pepř,
2 menší vejce,
špetka muškátového květu,
několik snítek petrželky nebo 1/2 lžičky sušené,
300 ml mléka.

Postup:
Bůček uvaříme doměkka a maso nakrájíme na drobné kostičky, stejně tak i veku. Obojí promícháme, vložíme do pekáče a v troubě necháme za občasného promíchání opražit dožluta.
Do mísy vsypeme mouku, sůl, pepř, muškátový květ, přidáme jemně pokrájenou petrželku a vejce rozšlehaná v mléce. Směs umícháme dohladka, pak vsypeme osmahlou veku s bůčkem a vše dobře promícháme na hustou hmotu.
Lžící vykrajujeme větší kousky, v ruce je zakulatíme a vhodíme do vařící osolené vody.
Vaříme podle velikosti 12-15 minut.
Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou, překrojíme, omastíme sádlem nebo rozškvařenou slaninou a podáváme s dušeným zelím, případně i s kroužky osmažené cibule.

Jednoduchý nekynutý knedlík

Suroviny:
500 g polohrubé mouky,
2 rohlíky nebo housky,
1/2 čajové lžičky soli,
1 kypřící prášek do pečiva,
1 až 3 vejce (podle velikosti),
200 ml mléka.

Postup:
Mouku promísíme se solí a s práškem do pečiva. Starší pečivo nakrájíme na kostičky, přimícháme do mouky.
Vejce rozkvedláme v trošce mléka, aby se dobře v těstě rozptýlilo, přilijeme zbytek mléka a rukama v míse promícháme, až vznikne pevnbější těsto.
Hmotu rozdělíme na dva díly, vyválíme šišky a vaříme cca 30 minut v osolené vodě.

Sladké bramborové taštičky

Suroviny:

Těsto:
750 g vařených brambor ve slupce,
150 g polohrubé mouky,
1 vejce,
100 g hrubé mouky,
120 g povidel nebo marmelády,
150 g másla na polití.

Na posypání
100 g perníku,
80 g cukru moučky.

Postup:
Dáme vařit vodu a osolíme ji. Oloupané vařené brambory prolisujeme nebo nastrouháme, přidáme oba druhy proseté mouky, sůl a vejce. Vypracujeme tužší těsto, které rozválíme na moukou vysypaném vále na plát o síle cca 2-3 cm.
Z plátu vykrájíme formičkou kolečka. Na půlky koleček dáme po troše povidel, přehneme je a kraje důkladně stlačíme k sobě.
Místo povidel můžete taštičky nadívat oblíbeným džemem. Připravené taštičky ihned zavaříme do vroucí vody.
Vaříme 5-6 minut.
Taštičky vyjmeme děrovanou naběračkou.
Na talíři přelijeme rozehřátým máslem a posypeme nastrouhaným perníkem smíchaným s cukrem.

Jednoduchá gulášovka

16. července 2017 v 19:04 | Blesk magazín 52/2016 |  Recepty opsané z Blesku
Suroviny:
150 g mletého masa,
3 brambory,
1 cibule,
sádlo,
trocha hladké mouky,
gulášové koření,
sůl,
vegeta,
pepř.

Postup:
Brambory oloupeme,nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno.
Na sádle osmažíme cibulku, přidáme mleté maso, ze všech stran opečeme, pak přidáme brambory a znovu opečeme.
Poprášíme trochou hladké mouky, přidáme gulášové koření, sůl, vegetu, pepř, zalijeme vodou nebo vývarem a povaříme.

Rychlá česnečka

16. července 2017 v 18:57 | Blesk magazím 52/2016 |  Recepty opsané z Blesku
Suroviny:
500 g oloupaných brambor,
1,2 l vody,
mletý kmín,
2 kostky bujonu,
1 vejce,
3 stroužky čerstvého česneku,
1 lžíce oleje,
sůl,
majoránka.

Postup:
Brambory očistíme a nakrájíme je na drobnější kostky. Zalijeme je asi 800 ml vody a dáme vařit. Vodu lehce osolíme a posypeme mletým kmínem.
Od začátku varu vaříme brambory asi 10 minut. Pak do hrnce přidáme dvě kostky zeleninového bujonu a majoránku (nešetříme). Dolijeme horkou vodou (zbylých cca 400 ml). Bujon krátce povaříme a v polévce pak rozkvedláme jedno vejce na zahuštění, které také necháme přejít alespoň 1-2 minuty varem.
Do hotové polévky přidáme rozetřený česnek a jednu lžíci oleje a na závěr můžeme posypat sekanou petrželkou.
Podáváme s chlebovými krutony, případně posypeme strouhaným sýrem.