Sedm specialit

21. září 2016 v 10:41 | Novinky |  Slovinská kuchyně
6. července 2016 6:44 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Sedm specialit, které musí ve
Slovinsku zažít vaše chuťové buňky

Tradiční sýry a uzeniny | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Tradiční sýry a uzeniny | foto: Redakce HS
I když je Slovinsko malá zemička, může se pochlubit neuvěřitelně různorodou kuchyní. Je silně ovlivněná kulinářskými styly sousedních zemí, které si ovšem upravila po svém. Z Rakouska Slovinsko převzalo například klobásy a štrúdl, z Itálie žlikrofi podobné raviolám a z Balkánu pljeskavicu (pirohy plněné masem nebo zelím) a burek.
Ve slovinském jídelníčku najdete především masité pokrmy a kromě hovězího, kuřecího a vepřového obsahuje často také telecí nebo zvěřinu. V nabídce se občas objeví i koňské nebo dokonce medvědí maso. A které speciality byste si neměli nechat ujít, pokud chcete zažít Slovinsko také "na vlastní jazyk"?

Kremšnita: magie křehkého těsta a sametového krému z úpatí slovinských hor

Blejska kremna rezina

Kremná rezina se skládá z vrstvy vanilkového puding a silné vrstvy šlehačkového krému, které jsou vložené mezi dva tenké plátky lístkového těsta. Pochází z regionu okolo města Bled a i v některých českých cukrárnách ji můžete ochutnat něco podobného pod názvem "kremšnit", kde ale nikdy nebude tak dobrý, jako v bledské cukrárně s výhledem na jezero.
Žlikrofi
Pohankové ajdovy žganci

Jota

Jota je typická slovinská polévka. Vaří se ze směsi fazolí, kysaného zelí a brambor a někdy se do ní přidává i klobása nebo uzené. Slovinci jsou zvyklí jíst polévky před většinou hlavních jídel a jako méně sytou variantu někdy volí drůbeží nebo hovězí vývar s vaječnými nudlemi (juha z rezanci) nebo polévku obara s dušeným drůbežím nebo telecím masem.

Štruklji

Slovinských štrukljů existuje bezpočet variant. Ve sladké úpravě si je můžete dát k snídani či svačině, slaná varianta se hodí i jako příloha k hlavnímu jídlu namísto knedlíků nebo místo knedlíčků do polévky. Štruklji jsou vlastně takové malé roládky a těsto může být naplněno podle požadovaného účelu - ořechy, mákem, sýrem nebo třeba vejci či tvarohem s čerstvou pažitkou.
Slovinci dbají na čerstvost

Slovinské víno

Slovinsko patří mezi vinařské země a pěstování vína zde má dlouhou tradici - první víno zde prý rostlo už v době Keltů a ve městě Maribor přes 400 let pěstují dnes nejstarší hlavu vinné révy na světě. V zemi se rozlišují tři hlavní vinařské oblasti - Podravje, Posavje a Primorsko. Každá exceluje v jiné oblasti produkce, zatímco nejsevernější Podravje se specializuje téměř výhradně na vína bílá, jižní Primorsko produkuje skvělá červená. Teran, Malvazija nebo Rebula jsou některé z typických místních odrůd, které byste ve Slovinsku rozhodně měli ochutnat.

Žlikrofi

Žlikrofi jsou raviolám podobné těstovinové knedlíčky plněné bramborami, cibulí, masem nebo vším dohromady. Mohou se podávat buď s teplou omáčkou či jako příloha k masům.

Žganci

Jedná se o kaši, nejčastěji pohankovou (ajdovi žganci), která je podobná italské polentě. Podává se s mlékem či jogutem a nebo škvarky, případně zvěřinou. Může se přidávat do polévek, jako příloha k hlavnímu jídlu nebo jako samostatný pokrm. Kromě pohanky se vyrábí i z kukuřičné, pšeničné nebo ovesné mouky.

Sýry, uzeniny a další místní produkce

Místní sýry, uzeniny, mléko a med jsou ve Slovinsku vyhlášené a těší se čím dál větší oblibě. Ochutnejte slavnou Krajnskou klobásu, Gorjanskou zaseku (pomazánku z uzeného špeku), čerstvé sýry a mléko přímo od farmáře nebo vyhlášený med z místní produkce. K tomu všemu zakusujte místní tradiční chléb.
Tereza Kramplová, HedvabnaStezka.cz
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama