Červen 2016

Lehká letní jídla

28. června 2016 v 9:14 | Aha TV |  Lehce a zdravě

Smetanová polévka s hlávkovým salátem

Potřebujete:
50 g másla,
50 g hladké mouky,
800 ml zeleninového vývaru (může být i z kostky),
1 hlávkový salát,
100 ml smetany,
sůl,
pepř,
špetku muškátového květu,
4 vejce,
2 lžíce octa

Postup:
Z másla mouky připravte světlou jíšku, zalijte ji chladným vývarem, rozšlehejte metličkou a dobře provařte. Do polévky přidejte jemně natrhaný hlávkový salát, zalijte smetanou, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Do kastrůlku dejte vařit vodu, osolte ji a okyselte octem. Vejce rozbijte, nalijte do naběračky a opatrně jedno po druhém nechte vklouznout do horké vody. Vařte velmi zvolna asi 2 minuty a vyjměte děrovanou naběračkou. Při podávání doplňte jednotlivé porce zastřenými vejci.

Papriky s balkánským sýrem

Potřebujete:
8 tenkostěnných paprik,
150 g tvrdého tvarohu,
150 g balkánského sýra,
utržený česnek podle chuti,
1 lžíci nasekané bazalky,
1/2 lžičky tymiánu,
pepř,
olej.

Postup:
Papriky omyjte, osušte, vykrojte stopky a vyčistěte od jadérek. Nastrouhejte nebo rozdrobte tvaroh a balkánský sýr. Podle chuti přidejte utřený česnek, bazalku, tymián a pepř a dobře promíchejte. Směsí naplňte papriky, potřete je olejem a upečte je na grilu, nebo v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem. Během pečení je několikrát obraťte.

Červený květák s pečenými brambory

Potřebujete:
1 květák,
1 malou cibuli,
4 stroužky česneku,
200 g kečupu,
4 lžíce oleje,
sůl,
zelenou petrželku,
600 g brambor
kmín

Postup
Květák vložte do vroucí vody, přidejte sůl, kmín a povařte téměř do měkka. Brambory dobře vydrhněte kartáčkem, uvařte do poloměkka, nakrájejte na kolečka a naskládejte do olejem vytřeného pekáčku. Osolte a zapečte dozlatova. V pánvi zpěňte na oleji drobně nakájenou cibuli, pak česnek, míchejte kečup a na růžice rozebraný květák, společně krátce povařte a posypte jemně nasekanou petrželkou.

Lilkový nákyp

Potřebujete:
2 lilky,
400 g mletého hovězího masa,
400 g rajčat,
malý rajský protlak,
1 větší cibuli,
4 stroužky česneku,
1 lžičku oregana,
1/2 lžičky tymiánu,
pepř,
sůl,
olej.

Postup:
Lilky omyjte, nakrájejte na kolečka, vložte do vonící vody, dvě minuty je povařte, sceďte a nechte odkapat. Na oleji nechte zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, pak přidejte maso, osmahněte, přidejte spařená, oloupaná a nakrájená rajčata, protlak, lžičku sladké nebo pálivé papriky. Podle potřeby podlijte, duste, až se všechna tekutina vypaří a směs je hustá. Tak ji ochuťte utřeným česnekem, tymiánem, orgánem, osolte a opepřete. Zapékací nádobu vytřete olejem, naplňte ve vrstvách kolečky lilku a masem. Zakončete vrstvou lilků, kterou potřete olejem. Vložte do předehřáté trouby a zapečte dozlatova.

Grilovaná kuřecí prsíčka s jogurtem

26. června 2016 v 9:58 | Magazín Práva |  Grilování
Potřebujeme:
4 kusy kuřecích prsíček,
sklenice bílého jogurtu,
2 cibule,
4 stroužky česneku,
0,3 kg čerstvého zázvoru nebo 1 lžičku práškového zázvoru,
2 lžíce citrónové šťávy,
2 lžičky garam masala (pozn. směs černého pepře, kmínu, skořice, hřebíčku, muškátového květu, kardamonu, koriandru a bobkových listů) nebo kari, chilli,
sůl podle chuti.

Postup:
Smíchejte nakájenou cibuli a česnek s jogurtem a kořením. Potřete prsíčka solí, vložte je do skleněně nebo kameninové nádoby a nalijte na ně jogurt s kořením. Vložte maso do lednice na 24 hodin. Poté vyjměte maso z nálevu bez osušování (díky tomu se vytvoří jemná jogurtová kůrka a maso je šťavnaté) a Z každé stany 3-5 minut ogrilujte. Podávejte grilovanou zeleninou a topinkami.

Bavte se grilováním

26. června 2016 v 9:24 | Aha -TV |  Grilování

Kuřecí maso na grilu

Potřebujete:
750 g kuřecího masa (řízky, paličky, křidélka),
50 ml oleje,
1 feferonku,
50 ml dezertního vína,
2 lžíce medu,
1 lžičku drceného pepře,
2 lžičky koření Barbecue,
sůl.
Postup:
v malém kastrůlku zahřejte olej, vsypte do něj drobně nakrájenou feferonku, zamíchejte a odstavte. Pak do něj přidejte víno, pepř, koření Barbecue, med, sůl a rozmíchejte. Porce drůbežího masa vložte do marinády, nechte rozležet minimálně půl hodiny) a pak zvolna grilujte ze všech stran. Během pečení potírejte zbylou marinádou. Podávejte s pečivem, pečenými brambory a zeleninou.

Marinovaný losos

Potřebujete:
600 g čerstvého lososa bez kůže a kostí,
sůl,
estragon,
1 lžičku pomerančové kůry,
šťávu z 1 pomeranče,
1/2 citronu,
2 lžíce olivového oleje,
1 lžíci koňaku.
Postup:
Lososa nakrájejte na porce, osolte, posypte lžící drobně nasekaného estragonu, nastrouhanou pomerančovou hůrou (z chemicky neošetřeného nebo dobu omytého pomeranče), polijte šťávou z pomeranče a citronu, olejem, koňakem (do marinády můžeme přidat i několik krevet) a nechte alespoň hodinu rozležet. Upřete zvolna z obou stran na rozehřátém grilu.

Paprikový salát s lilkem

Potřebujete:
2 malé lilky,
4 stroužky česneku,
sůl,
2 papriky,
2 cibule,
1 lžíci sušené matřidoušky,
pepř,
šťávu z 1 citronu,
olivový olej.
Postup:
Lilky podélně nakájejte na tenké plátky, osolte a nechte vypotit. Pak je osušte, potřete utřeným česnekem o olivovým olejem. Opečte je v grilovací alobalové misce z obou stran na grilu společně s paprikami nakrájenými na nudličky. Opečenou zeleninu dejte do mísy, přidejte nakrájené cibule a zalijte zálivkou, kterou vyrobíte následovně: v 50 ml vody rozmíchejte drobně nasekanou mateřídoušku, sůl, mletý pepř a šťávu z 1 citronu.

Zeleninové špízy

Potřebujete:
250 g mladých cuketek,
12 třešňových rajčat,
4 cibule,
2 barevné papriky,
4 lžíce oleje,
1 lžičku tymiánu,
4 prolisované stroužky česneku,
čerstvě podrcený barevný pepř,
mořskou sůl.
Postup:
Olej smíchejte s prolisovaným česnekem, pepřem, solí a tymiánem. Zeleninu omyjte a osušte. Cukety a cibuli nakrájejte na kolečka, papriky na čtverečky. Střídavě vše napíchejte na špízy nebo špejle, které jste předem namočili do studené vody, aby se rychle nepálily. Potřete ochuceným olejem a zvolna ze všech stran opékáme na středně rozehřátém grilu.