Únor 2015

Kuřecí roláda

11. února 2015 v 15:17 | Kalendář Zdenula |  Česká kuchyně
1 kuře (1000 g),
2 lžíce másla,
sůl,
horká voda
a suroviny na nádivku:
1 hrnek krájeného uzeného masa,
2 vejce, 2 rohlíky nebo žemle,
10 - 20 lžic mléka, 1 lžíce rostlinného másla,
špetka muškátového oříšku,
sůl,
pepř.

Připravíme si nádivku:
rohlíky nebo žemle nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky a špetkou soli. Když se mléko vsákne do žemle, přidáme na kostičky nakrájené vařené uzené maso, špetku strouhaného muškátového oříšku. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do nádivky. Kuře opláchneme a osušíme. Odřízneme křídla, kůži přes páteř podélně nařízneme ostrým nožem a opatrně maso s kůží oddělíme od kostry. Potom nařízneme stehna a vykostíme.
Vzniklý plát masa rozložíme, lehce naklepeme a podle potřeby osolíme. Připravenou nádivkou potřeme připravený plát kuřecího masa, dobře jej svineme a zavážeme nití. Potom roládu vložíme do kastrolu s rozpuštěným máslem, podlijeme sběračkou horké vody a upečeme doměkka. Během pečení občas přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby mírně podléváme horkou vodou. Upečenou roládu vyjmeme a po zchladnutí rozkrájíme na plátky. Vložíme zpět do šťávy a necháme prohřát. Podáváme s vařenými brambory, s bramborovou kaší nebo s dušenou rýží.