Duben 2014

Princezna pampeliška

22. dubna 2014 v 16:35 | Deník sobota 12. května 2007, Luděk Motejlek |  Česká kuchyně
Pampeliška je hezká květina, ale zahrádkáři ji v oblibě nemají - mohou za to její dlouhé kořeny, které z ní dělají urputný plevel.
Nemusíme však k ní přistupovat jako k plevelu, ale k princezně, která je významnou léčivkou. Nepohrdá s ní ani farmaceutický průmysl, který využívá na podzim sbíraný kořen.
Už středověcí mniši z pampelišky připravovali víno. Pročišťuje játra, má diuretické účinky a působí jako antirevmatikum. Pampeliška totiž čistí tělo od jedu, snižuje krevní tlak, podporuje trávení, zklidňuje a omlazuje pleť.
Z pražených kořenů bohatých na minerály se po staletí připravovala káva coby nápoj posilující zubní sklovinu a stavbu kostí. My bychom mohli využít květy a připravit si z nich med, víno nebo likér.

Sladké pochutnání

Na přípravu pampeliškového medu můžeme najít řadu receptů s různým podílem cukru a dalších složek. Jeden jsme pro vás vybrali.

Potřebujeme:
250 květů pampelišky,
1 pomeranč,
1 citrón,
1 kávovou lžičku kyseliny citrónové,
1 l vody,
1,2 kg cukru

Postup:
Květy řádně opereme, dáme do nádoby a zalijeme vodou, přidáme kyselinu a bez kůry pokrájené citrusy, směs den namáčíme, pak krátce povaříme, scedíme a zároveň pomačkáme květy, potom v širokém kastrolu směs necháme za stálého varu odpařit na polovinu, postupně, aby se nepřerušil var, vmícháme cukr a vaříme do zhoustnutí, horký roztok plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Víno z květů

Potřebujeme:
2 l okvětních plátků květů,
2 l vody,
kůru z jednoho pomeranče,
1 citrón,
kousek kořene zázvoru,
1/2 kávové lžičky pivovarských kvasnic,
1/2 krajíčku chleba,
1 kg cukru.

Postup:
Okvětní plátky dáme do větší nerezové nádoby, přelijeme vroucí vodou, překryjeme čistým plátnem, necháme tři dny stát a občas promícháme.
Vodu pak slijeme do jiné nádoby, přidáme nekrájenou kůru, cukr, zázvor, plátky vydrhnutého citrónu a vaříme půl hodiny.
Potom tekutinu slijeme, vychledíme, přidáme kvasnice namazané na chleba, necháme dva dny stát a přefiltrujeme.
Roztok necháme dva měsíce zrát v nádobě, kterou můžeme opatřit kvasným uzávěrem.
Nakonec stočíme víno do lahví a uzavřeme korkem.

Likér z kořenů

Potřebujeme:
300 g květů,
200 g kořenů pampelišky,
1 l vodky,
2 lžíce cukru.

Postup:
Květy a kořeny pampelišky opereme a nakrájíme, nasypeme do láhve se širším hrdlem, přidáme cukr a zalijeme pálenkou.
Necháme měsíc ustát, pak přefiltrujeme přes kávový filtr do lahví.
Pijeme malou sklenku jako aperitiv před jídlem, přičemž před podáváním vložíme do nápoje půl tenkého kolečka citrónu.

Medové perníčky podle Kluků v akci

19. dubna 2014 v 8:39 | Blesk magazín |  Recepty opsané z Blesku
650 g hladké mouky,
250 g moučkového cukru,
1-2 lžíce kakaa,
1 lžička jedlé sody,
3 lžičky mletého perníkového koření (skořice hřebíček, nové koření, badyán, anýz, pepř, kardamom),
2 velká vejce,
65 g másla,
100 g medu,
100 ml rumu,
1 vejce na potření

Mouku, cukr i kakao prosejeme, smícháme se sodou a kořením.
Přidáme vejce, změklé máslo, med, rum a zpracujeme hladké těsto, které v míse zakryjeme mikrotenovým sáčkem a při pokojové teplotě necháme 24 hodin odležet.
Druhý den těsto na pomoučeném vále vyválíme na asi 1 cm plát, ze kterého vykrajujeme oblíbené tvary, vkládáme je na plech lehce posypaný moukou a pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C 7-10 minut.
Perníčky ihned po vyjmutí z trouby potřeme rozšlehaným vejcem, vychladlé je zdobíme.

Klasické langoše

19. dubna 2014 v 8:29 | Blesk magazín |  Recepty opsané z Blesku
500 g hladké mouky,
1/2 lžičky cukru,
400 ml mléka,
1 balíček droždí (42 g),
1/2 lžičky soli

Vlažné mléko smícháme s cukrem a rozdrobíme do něj droždí. Kvásek necháme asi 5 minut vzejít v teple.
Mouku osolíme a prosejeme do mísy. Přidáme kvásek a ručním hnětačem vypracujeme těsto (cca 3-5 minut). Těsto můžeme vypracovat i ručně.
Hotové těsto necháme aspoň 30 minut kynout v teple. Pak hmotu vyválíme na pomoučeném vále na 2 cm široký plát a sklenicí z něj vykrojíme větší kolečka. Ta necháme ještě 10 minut vykynout.
V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje (můžeme použít i fritézu). Nakynutá kolečka lehce vytáhneme do stran a ihned smažíme v oleji dozlatova.
Hotové langoše vytáhneme z vařícího oleje a odkládáme na savý papír, abychom se zbavili přebytečného tuku. Doplňujeme vybranými surovinami - sýrem, šunkou, česnekem, kečupem, tatarkou či marmeládou.

Bramborový dort

19. dubna 2014 v 8:16 | Blesk magazín |  Recepty opsané z Blesku
900 g syrových brambor,
1 mladá cuketa,
200 ml smetany na vaření,
200 g tvrdého sýra,
4 stroužky česneku,
sůl,
mletý pepř,
1 lžíce sekané petrželové natě,
1 lžička oregana,
kousek másla

Brambory i cuketu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ve smetaně rozmícháme rozmačkaný česnek, bylinky, osolíme a opepříme.
Dortovou formu vymažeme máslem. Střídavě do ní skládáme vrstvy brambor a cukety. Každou vrstvu osolíme, potřeme ochucenou smetanou a posypeme nastrouhaným sýrem. Formu uzavřeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C.
Po 60 minutách alobal sejmeme a dopečeme dozlatova. Po vytáhnutí z trouby necháme ve formě částečně vychladnout.

Vepřové závitky s olivami

19. dubna 2014 v 8:02 | Blesk magazín |  Recepty opsané z Blesku
4 plátky vepřové pečeně bez kosti,
sůl,
pepř,
150 g oliv (zelené, černé),
50 g loupaných mandlí,
1 lžíce instantní jíšky,
100 ml šlehačky

Pokrájíme olivy, kterésmícháme s nasekanými mandlemi, poklademe na naklepané plátky vepřového masa, které jsme osolili a opepřili. Ty následně zavineme a sepneme jehlami nebo párátky. V hlubší pánvi rozpálíme olej a vložíme závitky. Poté pánev přiklopíme a postupně závitky opečeme ze všech stran dočervena.
Aby se nám ke konci vypečená šťáva nepřipálila, je třeba v pravou chvíli přilít sklenici vody a nechat závitky ještě chvíli pod poklicí vysmažit. po vyndání závitků dokončíme omáčku přidáním vody, jíšky a smetany do šťávy, kterou ještě lehce povaříme, a dle chuti přidáme sůl a pepř.

Dobrou chuť