Únor 2014

Vánoční roláda

27. února 2014 v 20:47 | Blesk |  Vánoce
200 g mletých piškotů,
150 g másla,
150 g práškového cukru,
1 celé vejce,
2 lžíce rumu
náplň:
100 g másla,
100 g práškového cukru,
3 lžičky kakaa.
1 lisovaný vařený žloutek

Přísady smícháme v misce a vypracujeme těsto. Na pocukrovaném pergamenovém papíru rozválíme z těsta placku o tloušťce 5 mm. Na ni naneseme 3-4 mm silnou vrstvu náplně, kterou jsme si vypracovali v druhé misce. Pomocí papíru svineme roládu. Necháme ji dva dny v chladničce odležet. Pak z rolády krájíme asi půl cm silné plátky.

Makronky

27. února 2014 v 20:23 | Blesk |  Vánoce
220 g cukru, 330 g mandlí, 3 bílky, 1 lžíce strouhané citrónové kůry, tuk na pomazání plechu Mandle spaříme, oloupeme, oschlé na houskovém strojku postrouháme. V misce utřeme bílky s cukrem, promícháme s mandlemi a citrónovou kůrou. Promíchání až tření se pečlivě věnujeme 25 minut. Plech slabě namastíme, dvěma lžičkami děláme na plech malé kopečky a v mírně vyhřáté troubě pozvolna pečeme (spíš vysoušíme). Pak přendáme z plechu na mísu a vychládlé už můžeme podávat.

Anýzky

27. února 2014 v 19:53 | Blesk |  Vánoce
80 g moučkového cukru, 1 vejce, 80 g hladké mouky, 1 lžička tlučeného anýzu, rozinky a ořechy na zdobení Cukr s vajíčkem vymícháme, přidáme mouku a anýz a promícháme. Z těsta vykrajujeme lžičkou kopečky, které klademe na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Ozdobíme je rozinkami a čtvrtkou ořechů. Necháme stát při pokojové teplotě čtyřiadvacet hodin. Teprve potom pečeme ve vyhřáté troubě pět až osm minut.

Nepečené kuličky

27. února 2014 v 19:44 | Blesk |  Vánoce
2 dcl vody,
dětská krupička,
100 g másla,
100 g cukru,
50 g strouhaného kokosu,
rum (tresť),
čokoláda

Vodu svaříme s dětskou krupičkou na hustou kaši, necháme vychladnout, pak smícháme s máslem, cukrem, kokosem a s trochou rumu nebo tresti pro vůni. Tvoříme kuličky, které obalujeme v nastrouhané čokoládě smíchané s kokosem.

Staročeská kotleta

12. února 2014 v 15:18 | Kalendář 2013 (u Zdenuly) |  Česká kuchyně
4 vepřové kotlety,
2 cibule,
4 vejce,
olej,
hořčice,
pepř,
sůl.

Naklepeme kotlety, osolíme je, opepříme a potřeme olejem, ve kterém jsme rozmíchali lžičku hořčice. Necháme 1/2 hodiny odpočinout. Odleželé maso položíme na rošt a po každé straně grilujeme. Cibulku nakrájíme na plátky a orestujeme. Z vajec připravíme volská oka, která osolíme opepříme. Ogrilované maso podáváme s cibulkou, vejci a hořčicí.

Sekaná pečeně plněná vejci

12. února 2014 v 14:58 | Kalendář 2013 (u Zdenuly) |  Česká kuchyně
650 g mletého masa,
4 vejce,
2 cibule,
1 žemle,
sůl,
pepř,
grilovací koření.

Dvě vejce uvaříme natvrdo. Žemli namočíme do studené vody. Cibuli oloupeme a nasekáme na drobné kostičky. Důkladně prohněteme mleté maso, přidáme cibuli, žemli a 2 syrová vejce, dochutíme grilovacím kořením, osolíme a opepříme. Z masové směsi vyválíme ovál a do jeho středu položíme uvařená oloupaná vejce. Ze všech stran dobře uzavřeme a utvoříme šišku. Do pekáče vložíme sekanou a pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 45 minut.

Roštěná na hříbkách

12. února 2014 v 14:31 | Kalendář 2013 (u Zdenuly) |  Česká kuchyně
4 hovězí plátky z roštěnce,
300 g hříbků,
1 cibule,
hladká mouka,
30 g másla,
2 lžíce oleje,
sůl,
pepř,
1 lžička sypkého bujonu.

Maso naklepeme na tenké plátky, osolíme, opepříme a obalíme z obou stran v hladké mouce. Na oleji maso opečeme a odložíme stranou. Na másle zpěníme cibulku, přidáme opečené maso, podlijeme vodou, posypeme bujonem a dusíme doměkka. Ke konci přidáme k masu nakrájené hříbky, zahustíme jíškou a krátce povaříme.

Tvarohová vánočka

11. února 2014 v 7:45 | Večery pod lampou 49/1998 |  Moučník na neděli
250 g tvarohu,
150 g másla,
150 g cukru,
2 vejce,
1 vanilkový cukr,
70 g rozinek,
70 g mandlí,
2 lžíce rumu,
0,5 dcl mléka,
500 g hladké mouky,
2 prášky do pečiva

Všechny suroviny zpracujeme, z těsta si uděláme bochánky, připravíme jednotlivé prameny a upleteme vánočku. Potřeme ji vejcem, posypeme mandlemi a dáme na vymaštěný plech upéci.
-sk-

Lesní roláda

11. února 2014 v 7:07 | Večery pod lampou 28/1998 |  Moučník na neděli
4 lžíce polohrubé mouky,
4 vejce,
4 lžíce pískového cukru,
1 lžička nastrouhané kůry z dobře omytého citronu,
tuk na potření alobalu,
1/2 hrnku smetany ke šlehání,
moučkový cukr na oslazení smetany,
1 hrnek malin, ostružin, borůvek nebo lesních jahod

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Opatrně do něj vmícháme cukr, žloutky a nakonec mouku. Těsto rozetřeme na tukem vymaštěný alobal, který jsme položili na plech, a peěme v horké troubě asi 4 minuty. Po upečení roládu i s alobalem svineme. Když roláda vychladne, alobal odstraníme, piškotový plát potřeme oslazenou ušlehanou smetanou a poklademe lesními plody. Roládu svineme a pocukrujeme.
-mz-

Italské lasagne

8. února 2014 v 18:27 | vitana |  Italská kuchyně
250 g předvařených lasagní,
500 g mletého masa,
200 g rajského protlaku,
1 lžíce bazalky,
50 ml oleje,
300 ml vody,
sůl na dochucení,
2 omáčky Crema di Funghi Vitana Prima Cucina.

Mleté maso osolte, okořeňte bazalkou a krátce opečte na oleji. Poté přidejte protlak, podlijte vodou a povařte asi 5 minut. Na dno olejem vymaštěné zapékací misky nebo pekáče dejte trochu omáčky Crema di Funghi. Pak vkládejte střídavě plátky lasagní, masovou směs, omáčku Crema di Funghi a zakryjte plátky lasagní. Celý postup opakujte tak, aby poslední vrstvu tvořila omáčka Crema di Funghi. Prčte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C.