Dublinské párky

5. července 2013 v 13:28 | PEL - MEL Kaufland
Kdo zná ostrovní britskou snídani skládající se ze slaniny, párečků a smažených vajíček, ví, že je to kalorická bomba, kterou nepobere každý žaludek. Ostrovní britskou snídani nabízejí také v celém Irsku, obliba slaniny a párečku je i tam velice vysoká. Dublinské párky jsou jedním z důkazů, že to tak je. Tento pokrm je tradičním dublinským jídlem. Podává se v sobotu večer. Podle některých receptů se do něj přidávají také kousky jablek, jiní používají namísto vývaru jablečný ocet. Používáme-li krátké párky nebo klobásky, před zapékáním je opečeme tak, aby byly téměř propečené.

Suroviny:
8 vepřových nebo hovězích párků,
4 plátky prorostlé slaniny,
30 g sádla,
2 velké cibule, nakrájené,
2 rozetřené stroužky česneku,
4 středně velké barambory (ne rané), oloupané a nakrájené na 3 cm tlustá kolečka,
1/4 lžičky šalvěj,
mletý pepř,
3/4 hrnku slepičího vývaru,
2 lžíce nasekané petrželové natě.

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Párky vložíme do kastrůlku, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Oheň zmírníme a bez pokličky vaříme ještě 7 minut. Vybereme z kastrůlku a necháme vychladnout. Slaninu nakrájíme na 2 cm tlusté proužky. V pánvi rozehřejeme sádlo a smažíme na něm slaninu 1 minutu. Přidáme cibuli a osmažíme ji dozlatova. Pak přidáme česnek a smažíme ještě 1 minutu. Z pánve vybereme cibuli, česnek a slaninu a vložíme do ní párky, které ze všech stran opečeme dohněda a vybereme. Na dno velké žáruvzdorné mísy ukládáme kolečka brambor, na ně uložíme slaninu, cibuli a česnek. Posypeme šalvějí a zalijeme slepičím vývarem. Navrch uložíme párky, přikryjeme a při teplotě 180°C pečeme 1 hodinu. Podáváme ozdobené nasekanou petrželovou natí. Ideální přílohou jsou irské pivo a sodový chléb.

Pramen: Irská kuchyně, Nakladatelství SLOVART
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama