Chodské koláče

3. července 2013 v 13:59 | PEL-MEL Kaufland
Oblast Chodska je jednou z našich perel, co se týče bohaté kultury. Chodský folklór, nářečí, zvyky, krajkářství, paličkování, výroba keramiky s typickým chodským vzorem, to je světové bohatství, které bychom měli chránit jako oko v hlavě. Z hlediska kulinářství nabízí Chodsko úžasnou specialitu - Chodské koláče. Kdysi se těsto na jejich výrobu třikrát v noci předělávalo. Tento proces se dnes zkrátil na cca 2 hodiny. Jako náplň se používají povidla, mák a tvaroh, který by měl být mezi těmito náplněmi. Tím vzniká oznament, který připomíná, že Chodsko je oblast v pohraničí. Mák a povidla zase přiúpomínají střídání lesů a pastvin, rozinky a mandle zase zdi rozpadlých stavení.

Suroviny:
Na těsto:
400 g hladké nebo polohrubé mouky,
30 g čerstvého droždí,
40 g cukru krupice,
asi 250 ml mléka,
špetku soli,
60 g rozpuštěného másla a mírně ochlazeného másla,
2 žloutky,
mouku na posypání desky,
máslo na plech,
rozinky,
oloupané mandle,
bílek na potření.
Na makovou náplň:
100 g semletého máku,
100 ml horkého mléka,
2 lžíce rozpuštěného másla,
2 lžíce cukru krupice,
1 lžičku skořice,
1 lžičku tuzemáku,
na hrot nože mletého hřebíčku a badyánu.
Na tvarohovou náplň:
40 g rozpuštěného a mírně ochlazeného másla,
1 vanilkový cukr,
2 lžíce cukru krupice,
1 žloutek,
250 g měkkého tvarohu,
2-3 lžíce mléka.

Postup:
Nejdříve si připravíme těsto. Mouku prosejeme do mísy, doprostřed rozdrobíme droždí, přidáme cukr, 2 lžíce vlažného mléka a se špetkou mouky rozmícháme na těstíčko. Mísu přikryjeme a těsto necháme kynout. Mouku posolíme. Do vykynutého droždí po částech přidáváme máslo, žloutky a se zbylým mlékem vypracujeme těsto, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme kynout. Pak si připravíme makovou náplň. Mák spaříme mlékem, promícháme s máslem, cukrem, kořením a rumem. Tvarohovou náplň připravíme následovně: máslo s cukrem a žloutkem vymícháme, přidáváme tvaroh a mléko a rozmícháme na vláčnou náplň. Těsto rozdělíme na poloviny a rozválíme na kulaté placky. Přeložíme je na máslem vymaštěný plech. Na těsto dáme střídavě makovou, tvarohovou náplň a povidla, nebo opět makovou náplň. Ozdobíme je rozinkami a mandlemi. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným bílkem. Plech vložíme do trouby rozehřáté na 200°C a koláče upečeme dozlatova. Ještě teplé je přeložíme na podložku a vychlazené můžeme pocukrovat.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama