S chutí do vánočního pečení

20. června 2013 v 11:06 | Blesk pátek 1. prosince 2006 |  Vánoce
První adventní neděle už klepe na dveře a nastává čas vánočního pečení. Jestli se vám v domácím receptáři nedostává dostačujícího množství druhů cukroví, přinášíme vám několik tipů na takové, které nejen dobře chutná, ale i dobře vypadá.

Terázky

Potřebujeme:
300 g polohrubé mouky,
2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva,
100 g cukru,
1 vanilkový cukr,
1 vejce,
150 g studeného másla,
přes síto protlačené želé nebo marmeládu,
práškový cukr.

Postup:
Na vál prosijeme mouku, přidáme prášek do pečiva a uděláme důlek, do kterého dáme cukr, vanilkový cukr a vejce. S částí mouky zpracujeme na hustou kaši, na kterou nakrájíme máslo, překryjeme zbylou moukou a směrem od středu rychle zpracujeme na hladké těsto. Jestliže by se lepilo, uložíme ho na čas do chladu.
Těsto tence vyválíme a vykrajujeme stejným tvarem ve třech různých velikostech (od každé velikosti stejný počet), pokládáme na plech a pečeme v předehřáté troubě.
Po vychladnutí menší tvary potřeme zespoda želé nebo marmeládou, tvary po třech podle velikosti sesadíme do terásek, které posypeme práškovým cukrem a ozdobíme marmeládou.

Doba pečení: 8-10 minut
Elektrická trouba: 175-200°C
Plynová trouba stupeň: 3-4



Ischelské cukroví

Potřebujeme:
350 g polohrubé mouky,
100 g prosátého práškového cukru,
1 vanilkový cukr,
2 žloutky,
na špičku nože mleté skořice,
nastrouhanou kůru z 1/2 citronu,
300 g krájeného studeného másla,
200 g oloupaných mletých mandlí,
malinovou zavařeninu.

Postup:
Na vál prosijeme mouku a doprostřed uděláme důlek, do kterého dáme prosátý cukr, vanilkový cukr, žloutky, skořici a nastrouhanou citronovou kůru. Vše zpracujeme na hustou kaši, do které poté přidáme nakrájené máslo a mandle.
Směrem od středu rychle všechny přísady zpracujeme na hladké těsto, které uložíme na několik hodin do chladu.
Těsto vyválíme na tloušťku 2-3 mm, formičkou vykrajujeme kulaté placičky (průměr asi 6 cm), u poloviny placiček vykrojíme i střed (průměr asi 1 a 1/2 cm). Cukroví pokládáme na papírem vyložený plech a pečeme v předehřáté troubě. Po vychladnutí placičky bez otvoru potíráme zavařeninou a spojujeme je s plecičkami s vykrojeným středem. Nakonec cukroví posypeme prosátým cukrem.

Doba pečení: asi 10 minut
Elektrická trouba: 175-200°C
Plynová trouba stupeň: 3



Vinné cukroví

Potřebujeme:
325 g polohrubé mouky,
125 g cukru,
1 vanilkový cukr,
3 lžíce bílého vína,
200 g studeného másla.

Na obložení:
2 bílky,
60 g cukru,
trochu mleté skořice,
loupané sekané mandle.


Postup:
Na vál prosijeme polohrubou mouku, doprostřed uděláme důlek, do kterého vložíme cukr, vanilkový cukr a víno.
S částí mouky zpracujeme na hustou kaši, na kterou nakrájíme máslo, překryjeme moukou a směrem od středu zpracujeme rychle všechny přísady na hladké těsto. V případě, že by lepilo, uložíme ho na čas do chladna.
Těsto vyválíme asi na 3 mm, kulatou formičkou (průměs asi 4 cm) vykrájíme a cukroví rovnáme na plech.
Na obložení:
ušleháme pevný sníh z bílků, kterým cukroví potřeme, posypeme ho směsí cukru se skořicí a úplně navrch nasypeme ještě sekané mandle. Pečeme v předehřáté troubě.

Doba pečení: 10-15 minut
Elektrická trouba: 175-200°C
Plynová trouba stupeň: 3



Černobílé cukroví

Na světlé těsto potřebujeme:
250 g polohrubé mouky, cukru,
1 vrchovatou lžičku prášku do pečiva,
150 g cukru,
1 vanilkový cukr,
1 lahvičku rumové tresti,
1 vejce,
125 g studeného másla nebo margarínu,
bílek.

Tmavé těsto:
Přidáme 20 g kakaa,
15 g cukru, 1 lžíce mléka

Postup:
Na základní světlé těsto prosijeme na vál mouku, přidáme prášek do pečiva a vytvoříme důlek, do kterého dáme cukr, rumovou tresť a vejce. S částí mouky zpracujeme na hustou kaši, do které nakrájíme máslo nebo margarín. Překryjeme moukou a směrem od středu zpracujeme rychle všechny přísady na hladké těsto, které v případě, že by lepilo, uložíme na čas do chladu.
Na tmavé těsto smícháma kakao, cukr, mléko a obě těsta složíme náaledujícím způsobem:

Spirálový vzor:
Světlé i tmavé těsto vyválíme na stejně velké čtverce, jeden potřeme slabě bílkem, druhý na něj položíme a také natřeme. Pevně zabalíme.

Šachovnicový vzor:
Ze světlého těsta vyváleného na 1 cm silný plát nakrájíme pět proužků širokých 1 cm, z tmavého těsta nakrájíme stejným způsobem 4 proužky o stejné délce. Potřeme bílkem, střídavě je klademe po třech vedle sebe a nad sebe a vytvarujeme na váleček.

Následující vzory se vyrobí snadněji:
Z jedné poloviny těsta vyválíme 3 cm silné válečk, potřeme je bílkem, kolem nich ovineme plát vyválený z druhého těsta. Válečky necháme uležet v chladu, nakrájíme na rovnoměrné plátky, které klademe na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě.


Doba pečení: asi 10-15 minut
Elektrická trouba: 175-200°C
Plynová trouba stupeň: 3-4
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama