Když nejste na sladké (slané dobrůtky na sváteční stůl)

20. června 2013 v 12:53 | Blesk pátek 22. prosince 2006 |  Vánoce
Všude je plno receptů na cukroví, ale co když nejste na sladké? Můžete si je napéci také, ale "na slano". Nabízíme vám několik receptů, které rozhodně nezklamou! (kat)

Olovové kuličky

Potřebujeme:
Na těsto:
40 g čerstvého droždí rozpustíme v 1,25 dl vlažné vody,
600 g celozrnné mouky,
asi 3 dl vlažné vody,
3 lžíce olivového oleje,
3 lžíce sušených italských bylinekm
1 lžičku soli.
Na náplň:
150 g zelených oliv plněných červenou papričkou,
150 g oloupaných mandlí,
200 g netučného tvarohu,
1 lžíce usušených italských bylinek.
Připravte si i olivový olej a červenou papriku.

Postup:
Všechny ingredience na těsto zpracujeme najednou. Náplň rozmixujeme a promícháme. Z těsta vytvoříme 30 malých kuliček, palcem v nich vymáčkneme důlek, položíme je na plech vymaštěný olivovým olejem. Kuličky naplníme mandlovo-olivovým krémem, přitlačíme a necháme asi čtvrt hodiny stát. V předehřáté troubě pečeme na 180-200°C 25 minut. Červenou papriku omyjeme, rozpůlíme,odstraníme stopku a semínka. Nakrájíme ji na tenké proužky a poklademe s ní upečené olivové kuličky. Ideální je podávat je teplé.


Jogurtové tyčky

Potřebujeme:
200 g hladké mouky,
100 g tuku Hera,
1 bílý jogurt (180-200 g),
vejce na potření,
sůl,
papriku,
strouhaný sýr,
kmín nebo sezamová semínka na posypání.

Postup:
Z mouky, tuku a jogurtu vypracujeme na vále těsto, které nacháme v chladničce 1-2 hodiny odpočinout.Pak vyválíme placku 3-5 mm silnou, pomažeme ji rozšlehaným vejcem, posypeme solí a různými přísadami. Rádýlkem vykrájíme tačinky a na vymazaném plechu pečeme dozlatova.


Ořechové pečivo s bílým vínem

Potřebujeme:
150 g hladké mouky,
100 g tvrdého sýra,
100 g tuku,
1 vejce, 2 lžíce strouhaných jader vlašských ořechů,
2 lžíce bílého vína,
sůl,
mletý pepř,
vejce na potření,
nasekané ořechy na posypání.

Postup:
Uvedené suroviny zpracujeme na vále v těsto, které dáme asi na hodinu do chladna odpočinout. Potom je vyválíme na plát silný asi 3 mm a tvořítkem vykrajujeme drobné tvary. Přeneseme je na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem posypeme ořechy. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Máte-li rádi změnu, pak místo ořechů přidejte do těsta trochu sýra nebo nastrouhaného muškátového oříšku. Pro milovníky pikantností se hodí bílý pepř nebo chilli papričky.


Šátečky z listového těsta

Potřebujeme:
500 g listového těsta,
200 g šunky nebo salámu nakrájeného na plátky

Postup:
Těsto vyválíme a nakrájíme na čtverečky, do kterých dáme šikmo položený srolovaný plátek salámu tak, aby ho bylo vidět. Dva protilehlé rohy čtverečku na sebe položíme, přimáčkneme a šátečky na plechu upečeme.



Zelňáčky

Potřebujeme:
250 g hladké mouky,
250 g polohrubé mouky, 300 g sádla,
500 g vymačkaného jemně pokrájeného kysaného zelí,
sůl,
pepř,
pálivou papriku a kmín.

Postup:
Uvedené suroviny na vále propracujeme na těsto. Na pomoučeném vále vyválíme plát asi 5 mm silný, rádýlkem vykrájíme čtverce, přeneseme na vy mazaný plech a dozlatova upečeme.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama