Francouzská inspirace

29. června 2013 v 8:28 | Užívej si
Francouzská kuchyně má mnoho předností. Je lehká, chutná a zdravá, ale Francouzi si dopřávají i vydatné sladké dezerty. Jen se spokojí s malým množstvím.

Bouillabaisse z tresky

1 kg tresky nebo filé,
12 slávek,
8 tagřích krevet,
veka,
1 kg brambor,
2 pórky,
200 g hráškových lusků,
velká cibule,
větší rajče,
4 stroužky česneku,
4 lžíce olivového oleje,
saturejka,
fenykl,
bouquet garni,
pepř,
sůl,
proužek pomerančové kůry.

Tresku stáhneme z kůže a nakrájíme na kousky. V hrnci zpěníme na rozpáleném oleji drobně nakrájenou cibuli a pórek, přidáme oloupané a jádřince zbavené rajče a přilijeme 250 ml vody.
Přidáme dva stroužky oloupaného a rozdrceného česneku, pomerančovou kůru, bouquet garni, saturejku, fenykl, pepř a sůl. Směs přivedeme do varu, přidáme nakrájené brambory a šafrán. Asi po deseti minutách vložíme nakrájenou tresku, slávky, krevety a vaříme ještě dalších deset minut.
Veku nakrájíme, plátky dáme vysušit do trouby nebo je nasucho opečeme v toustovači. Pak je potřeme česnekem a vložíme do talíře. Na každou porci počítáme asi čtyři plátky veky. Polévku přecedíme, nalijeme do talířů a podáváme. Kousky ryb a zeleniny opatrně naaranžujeme na talíř a zalijeme vývarem.

Když máte do francouzského pokrmu přidat "bouquet garni", není třeba panikařit. Stačí vložit do gázového pytlíčku po snítce petrželky a tymiánu, bobkový list a stroužek česneku a přivázat jej k uchu hrnce. Když je uvařeno, pytlíček s kořením vyndáte. Bouquet garni v překladu znamená kompletní kytička.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama