Červen 2013

Francouzská inspirace

29. června 2013 v 8:28 | Užívej si
Francouzská kuchyně má mnoho předností. Je lehká, chutná a zdravá, ale Francouzi si dopřávají i vydatné sladké dezerty. Jen se spokojí s malým množstvím.

Bouillabaisse z tresky

1 kg tresky nebo filé,
12 slávek,
8 tagřích krevet,
veka,
1 kg brambor,
2 pórky,
200 g hráškových lusků,
velká cibule,
větší rajče,
4 stroužky česneku,
4 lžíce olivového oleje,
saturejka,
fenykl,
bouquet garni,
pepř,
sůl,
proužek pomerančové kůry.

Tresku stáhneme z kůže a nakrájíme na kousky. V hrnci zpěníme na rozpáleném oleji drobně nakrájenou cibuli a pórek, přidáme oloupané a jádřince zbavené rajče a přilijeme 250 ml vody.
Přidáme dva stroužky oloupaného a rozdrceného česneku, pomerančovou kůru, bouquet garni, saturejku, fenykl, pepř a sůl. Směs přivedeme do varu, přidáme nakrájené brambory a šafrán. Asi po deseti minutách vložíme nakrájenou tresku, slávky, krevety a vaříme ještě dalších deset minut.
Veku nakrájíme, plátky dáme vysušit do trouby nebo je nasucho opečeme v toustovači. Pak je potřeme česnekem a vložíme do talíře. Na každou porci počítáme asi čtyři plátky veky. Polévku přecedíme, nalijeme do talířů a podáváme. Kousky ryb a zeleniny opatrně naaranžujeme na talíř a zalijeme vývarem.

Když máte do francouzského pokrmu přidat "bouquet garni", není třeba panikařit. Stačí vložit do gázového pytlíčku po snítce petrželky a tymiánu, bobkový list a stroužek česneku a přivázat jej k uchu hrnce. Když je uvařeno, pytlíček s kořením vyndáte. Bouquet garni v překladu znamená kompletní kytička.

Rychlé a snadné chuťovky

29. června 2013 v 7:49 | Pestrý svět 27.12.2007 |  Silvestr

Plněný celer
Duté řapíky celeru můžeme naplnit ochuceným krémovým sýrem.

Houby plněné paštikou
Zmalých žampionů odkrojte nožičky a pak do vzniklých důlkú napěchujte paštiku.

Hroznové víno s nivou
Smíchejte stejné množství nivy a másla. Velké bobule zeleného nebo černého hrozna rozpulte, naplňt směsí a znovu spojte.

Slaninové copánky
Tenké proužky uzené prorostlé slaniny stočte s proužky listového těsta do copánků. Pečte asi 15 minut při teplotě 200°C nebo stupni 6 dozlatova.


Šunka s kiwi
Čtvrtky oloupaných kiwi zabalte do tenkých plátků uzené šunky a dobře upevněte párátkem.


Toasty s kuřecími játry
Kuřecí játra krátce poduste v tršce másla a sherry. Nakrájejte na malé kostičky z bílého pečiva.

Silvestrovské nápoje

29. června 2013 v 7:11 | Pestrý svět 27.12.2007 |  Silvestr
B-52
(rozpis na 1 skleničku)
10 ml likéru Kahlúa
10 ml likéru Bailey's
10 ml likéru Grand Marnier
Do sklenky nalijeme předepsané množství kávového likéru Kahlúa.
Přes čajovou lžičku (opatrně, aby se vrstvy nepropojily) přilijeme Bailey's.
Skleničku dolijeme pomerančovým likérem Grand Marnier.
Těsně před konzumací vložíme do skleničky brčko a nápoj zapálíme.
Typy na přípravu:
Likér Kahlúa můžeme nahradit tak, že svaříme 100 ml vody se lžící cukru a lžičkou rozpustné kávy. Po vychladnutí smícháme sirup s bílým rumem v poměru 1:1.
Bailey's můžeme nahradit jakýmkoli smetanovým likérem s ořechovou příchutí.
Místo likéru Grand Marnier můžeme použít jiný vysokoprocentní alkohol - vodku, absint apod.


Bloody Mary
(rozpis na 1 sklenici)
30 ml vodky
120 ml rajčatového džusu
sůl
pepř
tabasko a worcesterová omáčka na dochucení
3-4 kostky ledu
1 řapík celeru
1 měsíček karamboly na ozdobení
Vodku promícháme s rajčatovým džusem. Nápoj dochutíme solí, pepřem, tabaskem a worcesterovou omáčkou.
Do sklenice vložíme led a řapík celeru. Na led nalejeme nápoj.
Sklenici dozdobíme měsíčkem karamboly.
Tip:
Pepř můžete přidat až na samém konci přípravy a hotový nápoj jím posypat.


Mint Julep
(rozpis na 1 pohár)
60 ml bourbonu
1 lžička cukru
asi 1 lžíce sody
5 snítek máty
drcený led
lístečky máty a jahoda na dozdobení
Do sklenice vsypeme cukr a zalijemeho sodou.
Přidáme nadrobno natrhané lístky máty a vše dobře promícháme.
Sklenici ze 2/3 doplníme drceným ledem. Přilijeme bourbon. Nápoj sekavými pohyby dlouhé koktejlové lžičky zamícháme.
Skleničku dozdobíme lístečky máty a jahodou.


V-Bomb
(rozpis na 1 sklenku)
60 ml vodky
15 ml citronové šťávy
sekt na dolití (asi 100 ml)
4 kostky ledu
2 plátky citronu na dozdobení
Na dno sklenky vložíme led. Zalijeme ho vodkou a citronovou šťávou.
Sklenici dolijeme sektem.
Nápoj dozdobíme plátky citronu.


New Orleans
(rozpis na 1 koktejl)
40 ml ginu
1 lžička rozšlehaného bílku
2 lžičky cukrového sirupu
3 lžičky sladké smetany
3-4 kostky ledu
1 plátek manga a 1 plátek kaki na dozdobení
Do šejkru vložíme led a vlijeme gin. Přidáme bílek, cukrový sirup a smetanu.Vše důkladně protřepeme.
Nápoj přelijeme přes sítko do koktejlové sklenky a dozdobíme ho plátkem manga a kaki.
Cukrový sirup připravíme tak, že v kastrůlku svaříme vodu s cukrem v poměru 1 : 1. Mícháme ho, dokud není hezky čirý. Poté ho odstavíme a po vychladnutí přelijeme do láhve.


Maria
(rozpis na 1 kalíšek)
60 ml sladkého sherry
30 ml ginu
3 kostky ledu
1 koktejlová třešeň na dozdobení
Do sklenice vsypeme led.
Přilijeme sladké sherry a gin.
Vše dobře promícháme a přelijeme do koktejlové sklenky.
Nápoj dozdobíme koktejlovou třešní.


Banana Colada
(rozpis na 1 číši)
30 ml bílého rumu
30 ml cukrového sirupu
30 ml smetany
120 ml ananasového džusu
1/2 banánu
lžička medu
kolečko banánu a kousek ananasu na dozdobení
V šejkru dobře protřepeme rum s cukrovým sirupem, mlékem, smetanou a ananasovým džusem.
Banán vložíme do mixéru. Zalijeme ho připraveným drinkem a vše rozmixujeme. Nakonec přidáme med.
Nápoj přelijeme do skleničky a dozdobíme plátkem banánu a kouskem ananasu.

Labužnický šopský salát

27. června 2013 v 8:37 | Magazín Právo |  Muž v hrnci
250 g rajčat,
250 g zelených paprik,
200 g salátových okurek,
1 cibule,
asi 0,5 dl oleje,
mletý pepř,
sůl,
citrónová šťáva,
50-100 g sýru Niva.

Rajčata, papriky a oloupané okurky nakrájíme na malé kousky, cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme olej, sůl, pepř, citrónovou šťávu a promícháme. Necháme v ledničce 20 minut odležet. Před podáváním sypeme salát strouhanou (rozdrobenou) nivou.

Příloha:
k samostatné lehké veřeři pečivo, používáme také jako přílohu k masovým pokrmům.

Hovězí plátky na pepři

27. června 2013 v 8:27 | Magazín Právo |  Muž v hrnci
4 hovězí plátky,
2 cibule,
1/2 balíčku kuličkového pepře,
tuk na osmažení plátků,
cibule,
sůl,
hladká mouka na zahuštění.

V papiňáku osmažíme na tuku nadrobno nakrájenou cibuli (zhruba 8-10 minut). Plátky naklepeme, na okrajích asi 3x nařízneme (aby se při dušení nekroutily), osolíme a na rozpáleném tuku na každé straně 4-5 minut opečeme. Vložíme i s případnými přípeky na cibuli, přisypeme celý pepř. Podlijeme vývarem (vřelou vodou s masoxem), aby bylo vše ponořeno. dusíme v uzavřeném papiňáku 40-50 minut. Vyjmeme plátky, zahustíme moukou se studenou vodou, necháme zhruba 6 minut povařit, přecedíme, dochutíme solí, masoxem, případně lžičkou sójové omáčky.

Příloha:
houskové knedlíky, rýže, hlávkový salát.

Kořeněné makrely

26. června 2013 v 20:23 | Magazín Právo |  Muž v hrnci
1-3 makrely,
1 malá mrkev,
1 cibule,
1 strožek česneku,
olej,
sůl,
tymián,
bobkový list,
mletý pepř,
2 lžíce rajčatového kečupu,
1 sklenka bílého vína,
citrónová šťáva,
vývar (z kousku kostky),
petrželka,
kousek citrónu.

Makrely necháme částečně rozmrazit, dočistíme a nakrájíme na příčné řezy. Mrkev a cibuli velmi jemně nakrájíme, zpěníme na oleji, pak přidáme česnek nakrájený na tenké plátky, připravené makrely, sůl, koření, kečup, trochou vína a dusíme nebo pečeme. Po chvilce přidáme zbytek vína, citrónovou šťávu, podle potřeby trochu vývaru a dusíme (nebo pečeme), až makrely změknou.
Před dohotovením přidáme jemně usekanou petrželku. Podáváme s brambory s dílky citrónu a se zeleninovým salátem. Můžeme je také podávat studené s pečivem.

Plněné papriky

26. června 2013 v 20:09 | Magazín Právo |  Muž v hrnci
8 menších paprik,
olej,
kousek mrkve, celeru a cibule,
ocet,
3 zrnka pepře,
1 zrnko nového koření,
4 lžíce rajčatového protlaku nebo 8 lžic rajčatového kečupu,
1 lžíce hladké mouky,
cukr.

Nádivka:
400 g mletého masa (vepřové a hovězí),
2 housky,
1 vejce,
strouhanka,
kousek cibule,
mletý pepř,
sůl.

Z paprik seřízneme vršky, odstraníme semena a žebra, dobře je vypláchneme a naplníme. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou zeleninu a cibuli, zalijeme je trochou vody, zakápneme octem, přidáme koření, rajčatový protlak (kečup), naplněné papriky a dusíme je pod poklicí čtvrt hodiny. Pak je vyjmeme, do základu přimícháme mouku rozmíchanou s trochou vody, za stálého míchání uvedeme do varu a přidáme zpět papriky. Dusíme je ještě čtvrt hodiny, vyjmeme a omáčku rozmixujeme, osladíme, okyselíme a uvedeme do varu.
Prohřejeme v ní papriky a podáváme s rýží nebo s houskovými knedlíky.

Příprava nádivky:
Housky nakrájíme na plátky, zvlhčíme vodou, po prosáknutí rozmělníme s mletým masem, vejcem, strouhankou, drobně nakrájenou cibulí, pepřem a solí.

Závitky s banánem v alobalu

26. června 2013 v 19:52 | Magazín Právo |  Lehce a zdravě
8 obdélníkových plátků šunky,
jemný rajčatový kečup,
rozinky,
2 velké banány,
olej,
4 čtverce alobalu.

Plátky šunky složíme po dvou na sebe, potřeme tence kečupem, poklademe spařenými, odkapanými rozinkami, půlkami banánů a šunku stočíme do závitků. Položíme je na čtverce alobalu potřené olejem, stočíme, na okrajích upevníme a pečeme asi čtvrt hodiny v troubě. Pak alobaly nahoře nastřihneme, trochu rozevřeme a dopečeme. Podáváme v alobalu.

Párky v bramborovém těstíčku

26. června 2013 v 19:26 | Magazín Právo |  Muž v hrnci
500 g vařených brambor,
50 g mouky krupice,
sůl,
1 vejce,
30 g másla,
150 g hrubé mouky,
párky.

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a ještě horké rozmačkáme. Přidáme krupici, sůl, vejce, máslo, mouku a zpracujeme těsto. Na válu posypaném moukou ho válečkem rozválíme na výšku 2-3 milimetrů a pokrájíme na obdélníčky, jejichž velikost volíme podle velikosti nožiček párků.
Nožičky párku zabalíme do jednotlivých obdélníků, těsto dobře přitlačíme a na koncích uzavřeme, zformujeme do válečků a ve vařící slané vodě uvaříme. Chutnají především s rajskou omáčkou. Takto připravené párky v bramborovém těstíčku můžeme ale i smažit na tuku (kdo může, tak na sádle).

Příloha:
Pokud podáváme s rajskou omáčkou, již další přílohu nepoužíváme, pokud máme párky v těstíčku směžené, podáváme je s různě upravenými brambory (chutné jsou především s bramborovou kaší) a se saláty, případně pouze s dušenou zeleninou.

Karlovarský telecí guláš

26. června 2013 v 18:53 | Magazín Právo |  Muž v hrnci
400 g telecího masa,
80 g másla,
1 malá cibule,
sůl,
mletá sladká paprika,
30 g hladké mouky,
hovězí vývar (nebo vývar z masoxu),
4 lžíce zakysané smetany.


Nadrobno pokrájenou cibuli osmahneme dozlatova na rozehřátém másle a jakmile je hotová, přidáme na kostky nakrájené maso. Za stálého míchání ho necháme po všech stranách opéci,potom ho osolíme, poprášíme mletou paprikou a opět za míchání krátce podusíme. Přidáme trochu vývaru a necháme za častého míchání dělat.
Jakmile je maso měkké, zaprášíme je moukou, osmahneme, podlijeme vývatem (masoxem) na požadované množství a necháme povařit.
Těsně před dohotovením vmícháme zakysanou smetanu a případně opatrně dosolíme. Pokud zaléváme pravým hovězím vývarem, přidáme pro chuť během vaření 1/2-3/4 kostky masoxu.
Obdobně děláme i v papiňáku, je to pohodlnější, dusíme zhruba 30-40 minut, zakysanou smetanu přidáme až do hotového guláše a jen krátce necháme prohřát.

Příloha:
těstoviny, houskové knedlíky, noky, rýže.