Duben 2013

Mexická kuchyně: Hovězí, vepřové, pásovec nebo leguán

28. dubna 2013 v 21:00 | Deník sobota 3.února 2007, magazín vaření, Daniel Kopál |  Mexická kuchyně
Zrodila se téměř před hlavněmi mušket. Strava původního obyvatelstva se mísila s pokrmy španělských dobyvatelů a její ohnivá příchuť se udržuje jako památka na dým z někdejších bojů. Základní potraviny jako cukrová kukuřice, chilli papriky a rajčata pocházejí z doby starých aztéckých a mayských civilizací.

Kuřecí steak s těstovinami

28. dubna 2013 v 15:43 | Blesk pátek 6. května 2011 |  Recepty Albert
2 kuřecí prsní řízky
400 g širokých nudlí
2 plechovky loupaných rajčat ve vlastní šťávě
1 stroužek česneku
sůl
bazalku nebo petržel na posypání

Postup:
Těstoviny uvařte. Kuřecí řízky lehce osolte a zprudka orestujte z obou stran na pánvi. Dejte je stranou a do výpeku přidejte loupaná rajčata. Promíchejte, lehce poduste, podle chuti osolte, můžete přidat i drcený stroužek česneku a vzniklou směs vmíchejte do uvařených teplých nudlí. Na talíři vše bohatě posypte čerstvou bazalkou nebo petrželí.

Sekaná pečeně s jarní cibulkou

28. dubna 2013 v 14:32 | Blesk pátek 6. května 2011 |  Recepty Albert
1 kg mletého masa - mix vepřového a hovězího
1 vejce
1 jarní cibulku
4 stroužky česneku
lžičku plnotučné hořčice
3 lžičky majoránky
sůl
pepř
strouhanku

Jarní cibulku včetně natě nasekejte najemno. Vejce rozšlehejte. Maso vyklopte do mísy a postupně do něj zapracujte cibulku, vajíčko, česnek, hořčici, majoránku, sůl i pepř. Dle potřeby maso zahustěte strouhankou. Dobře promíchejte a nechte v lednici dvě hodiny odležet. Ze směsi připravte šišku a dejte ji do pekáče. Povrch sekané pokropte vodou. Sekanou podlijte a dejte do trouby. Pečte 6O minut při teplotě 150°C podle potřeby podlévejte. K takto připravené sekané se hodí šťouchané brambory.

Studená citronová polévka

27. dubna 2013 v 15:24 | Večery pod lampou 6/1997 |  Recepty z rakouské kuchyně
3 citrony
150 g kostkového cukru
4 žloutky
250 ml bílého vína

Kostky cukru otřeme o důkladně vytrhnuté citrony, na cukr vymačkáme citronovou šťávu a necháme ho rozpustit. žloutky smícháme s vínem a na velmi mírném ohni vyšleháme krémovou polévku která se však nesmí vařit aby se nesrazila polévku pak šleháme do vychladnutí a podáváme studenou.

Kardinálská polévka

27. dubna 2013 v 14:51 | Večery pod lampou 6/1997 |  Recepty z rakouské kuchyně
1 l silného hovězího vývaru,
700 g rajčat,
šťáva z půlky citrónu,
150 ml bílého vína,
1 lžíce cukru,
1 lžička solamyli,
100 ml madeiry,
100 ml smetany na šlehání,
bobkový list,
tymián,
2 zrnka nového koření,
cukr,
pepř,
sůl

Rajčata omyjeme, nakrájíme na kousky, vložíme do vroucího vývaru a uvaříme doměkka.asi po pěti minutách přidáme koření, citronovou šťávu a kousek důkladně omyté, tence seíznuté citronové kůry, bílé víno a vaříme dále. Osolíme, opepříme a dochutíme cukrem. Polévku prolisujeme, rozmíchaným v madeiře a krátce povaříme. Polévku servírujeme v šálcích a ozdobíme ji šlehačkou.

Uzeninový salát sestry Zuzanky

27. dubna 2013 v 14:06 | Magazín Právo |  Saláty
500 g uzeniny (vuřty, točený salám, silnější jemné párky apod.)
2 malé lehké majol­ky nebo 1/2 sklenice lehké majonézy (bývá o obsahu 250 ml)
1 kelímek bílého jo­gurtu
2 velké cibule nakrá­jené na kroužky, které pře­řízneme na polovinu
2 lžíce kečupu
2 lžíce octa
2 lžíce oleje
2 lžíce worcesterste­rové omáčky
1 lžíce plno­tučné hořčice. Kdo má radě­ji trochu více pikantnější, přidá ještě 1/2 lžičky mle­té pálivé papriky a necelou 1/2 lžičky chilli koření - vřele doporučuji.

Kečup, ocet, olej, worceste­rovou omáčku a hořčici pro­mícháme a přivedeme v kast­růlku za stálého míchání do varu. Odstavíme a necháme vychladnout. Uzeninu olou­páme, nakrájíme na zhruba 2 mm silná kolečka a zalijeme je vychladlou směsí. Přidáme lehkou majolku nebo majoné­zu, bílý jogurt a nakrájenou cibuli. Rádně promícháme a necháme dole v ledničce odpočívat pod alobalem ales­poň 24 hodin.

Ještě před uložením do led­ničky ochutnáme - pokud se nám zdá hodně kyselé, vmí­cháme trochu cukru moučky, pokud bychom chtěli trochu zostřit, přidáme mletou pálivou papriku nebo chilli koření - prostě doděláme podle chuti.
Mělo by být pikantní, pří­jemné na chuť, barvy světlejší

Příloha:
čerstvý chléb, pečivo, na zapití pivo.

Kuřecí salát s jogurtem (redukční dieta)

27. dubna 2013 v 12:47 | Magazín Právo |  Lehce a zdravě
100 g grilovaného nebo pečeného kuřecího masa,
1 lžíce bílého jogurtu (50 g),
100 g celeru,
50 g brambor,
citrónová šťáva,
pepř,
sůl.

Vykostěné kuřecí maso bez kůže nakrájíme na proužky, přidáme strouhaný celer a plátky předem uvařených oloupaných brambor.
Osolíme, opepříme, zakápneme citrónovou šťávou a dobře promícháme.
Nakonec lehce vmícháme jogurt a nasekanou petrželovou nať.

Příloha:
tenký krajíček černého chleba

Slavnostní plněná vepřová panenka

27. dubna 2013 v 11:04 | Magazín Právo |  Muž v hrnci
4 kousky vepřové panenky, zhruba po 150-200 g,
50-100 g anglické slaniny či podobného masa,
zhruba 200 g nivy,
4 stroužky česneku (můzeme vynechat),
potřeby na trojobal (hladká mouka, vejce, strouhanka),
sůl,
tuk na smažení (ale doporučuji dělat ve frituvacím hrnci),
masové jehly nebo párátka.

Válečky panenky prořízneme jako na roládky, veloce jemně je hranou ruky naklepeme a po obou stranách osolíme. Na proříznutou panenku klademe 2 plátky natenko nakrájené slaniny, na ni položíme hranolek nivy a na něj opět položíme 2 plátky slaniny a v podstatě nivu do těchto plátků zabalíme.
Panenku běžně srolujeme a zhotovíme tak z ní závitky. Ty upevníme po řezu masovými jehlami nebo párátky tak, aby se při smažení neotvíraly.
Po povrchu je potřeme rozmačkaným česnekem.
Připravené plněné panenky i s jehlami nebo párátky obalíme v mouce (tu silně přitiskneme),vajíčku a strouhance (také zamáčkneme) a smažíme běžně ve fritovacím hrnci nebo ve vyšším kastrolu, kde rozpálíme tolik oleje, aby byly roládky téměř potopeny (v průběhu smažení je obrátíme). Olej z kastrolu je po smažení čistý, takže ho slijeme (bez přípeků) a dál běžně používáme. Místo trojobalu je také můžeme obalit ve směsi hladké mouky s mletou sladkou paprikou - směs musí být načervenalá a musíme ji hodně silně zamáčknout.
Pokud by se nám zdálo (v obou případech obalování), že obal méně drží, museli bychom povrch panenek trochu zdrsnit zářezy, potrhat opatrně například zátkou od piva a obalit znovu. To se může stát, pokud jsou panenky vyšší a mají na povrchu silnější neporušenou blanku.

Příloha:
hranolky, osmažené či vařené brambory s máslem, tatarská omáčka, vhodná je malá obloha (nadrobno nakrájená cibule, hořčice, tatarka, plátky rajčete, kukuřice, plátky čerstvé okurky apod.), hlávkový či jiný salát.