Prosinec 2009

Majoránka

26. prosince 2009 v 14:42 Jak a čím kořenit
Je to bylina z čeledi hluchavkovitých. Pochází ze severní Afriky.
Jako koření se používají sušené listy a květní poupata. Majoránka má využití zejména ve směsích pro výrobu klobás a dalších uzenin, lze jí však ochutit všechny druhy sekané a pokrmy z mletého masa, které nejen aromatizuje, ale také zjemňuje jeho chuť. Majoránka je vhodná do salátů, do polévek bramborových, rajčatových, masových, luštěninových, špenátových a houbových, používá se do rajské a smetanové omáčky, do omáček k masům a omáček vůbec - ve studené i teplé kuchyni, na toasty a k sýrům.
U nás patří majoránka k nejoblíbenějším druhům koření. Je to typické zabijačkové koření, je nezbytná pro přípravu bramborové a dršťkové polévky, játrových knedlíčků, bramboráku apod.. Koření si může každý vypěstovat na zahrádce, ale také na balkóně ve větším květináči nebo truhlíku.