Slavnostní vánočka

17. listopadu 2008 v 12:12 | Večery pod lampou 51/1996 |  Moučník na neděli
1 kg polohrubé mouky,
200 až 250 g másla,
180 g cukru,
1 vanilkový cukr,
4 až 6 žloutků,
140 g sekaných mandlí,
140 g rozinek,
podle potřeby mléko,
sůl,
mandle na ozdobení

Kvásek:
50 g droždí,
250 ml sladké smetany,
lžíce cukru,
lžíce mouky

Zatímco kyne kvásek, utřeme do pěny máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a postupně přidáme žloutky. Do větší mísy prosijeme nahřátou mouku a postupně do ní vmícháme utřené máslo a kvásek, přidáme lžičku soli, mandle atolik vlažného mléka, aby těsto zůstalo tuhé. Propracované těsto vyklopíme na vál a dobře prohněteme. Přitom do něj zapracujeme propláchnuté a okapané rozinky. Těsto poprášíme moukou a necháme vykynout. Vykynuté těsto prohněteme a rozdělíme na devět dílů a vyválíme z nich válečky. Ze čtyř upleteme spodní díl, který dáme na pomazaný plech a vprostřed trochu promáčkneme. Druhý copánek pleteme ze třech pramenů. Poslední dva válečky obtočíme kolem sebe, položíme navrch a konce zastrčíme pod vánočku. Aby vánočka dobře držela, propíchneme ji špejlemi a necháme ještě kynout. Potom ji potřeme rozšlehaným vejcem, zapíchneme do ní podélně nasekané mandle a dáme do dobře vyhřáté trouby péct. Hned jak dáme vánočku do trouby, zmírníme plamen a troubu neotvíráme dřív než za půl hodiny, aby se vánočka nesrazila. V elektrické troubě zapínáme zpočátku jen spodní topení, a teprve když je vánočka napolo upečená, zapneme i horní. Pokud by se vánočka připalovala, přikryjeme ji alobalem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama