Listopad 2008

Slavnostní vánočka

17. listopadu 2008 v 12:12 | Večery pod lampou 51/1996 |  Moučník na neděli
1 kg polohrubé mouky,
200 až 250 g másla,
180 g cukru,
1 vanilkový cukr,
4 až 6 žloutků,
140 g sekaných mandlí,
140 g rozinek,
podle potřeby mléko,
sůl,
mandle na ozdobení

Kvásek:
50 g droždí,
250 ml sladké smetany,
lžíce cukru,
lžíce mouky

Zatímco kyne kvásek, utřeme do pěny máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a postupně přidáme žloutky. Do větší mísy prosijeme nahřátou mouku a postupně do ní vmícháme utřené máslo a kvásek, přidáme lžičku soli, mandle atolik vlažného mléka, aby těsto zůstalo tuhé. Propracované těsto vyklopíme na vál a dobře prohněteme. Přitom do něj zapracujeme propláchnuté a okapané rozinky. Těsto poprášíme moukou a necháme vykynout. Vykynuté těsto prohněteme a rozdělíme na devět dílů a vyválíme z nich válečky. Ze čtyř upleteme spodní díl, který dáme na pomazaný plech a vprostřed trochu promáčkneme. Druhý copánek pleteme ze třech pramenů. Poslední dva válečky obtočíme kolem sebe, položíme navrch a konce zastrčíme pod vánočku. Aby vánočka dobře držela, propíchneme ji špejlemi a necháme ještě kynout. Potom ji potřeme rozšlehaným vejcem, zapíchneme do ní podélně nasekané mandle a dáme do dobře vyhřáté trouby péct. Hned jak dáme vánočku do trouby, zmírníme plamen a troubu neotvíráme dřív než za půl hodiny, aby se vánočka nesrazila. V elektrické troubě zapínáme zpočátku jen spodní topení, a teprve když je vánočka napolo upečená, zapneme i horní. Pokud by se vánočka připalovala, přikryjeme ji alobalem.