Šlehačková vánočka

25. října 2008 v 9:40 |  Vánoce
500 g polohrubé mouky,
50 g tuku,
3 vejce,
2 žloutky,
100 g cukru,
250 ml smetany na šlehání,
100 ml mléka,
25 g droždí,
50 g hrozinek,
tuzemský rum

Postup:
Z několika lžic vlažného mléka, lžíce cukru, lžíce mouky a rozdrobeného droždí uděláme kvásek. Do cukru přidáme změklý tuk nebo máslo, 2 vejce, 2 lžíce tuzemáku, půl lžičky soli a našleháme do pěny. Cukrovou směs přidáme do mouky, zalijeme vzešlým kváskem, šlehačkou a zbytkem mléha. Vypracujeme tuhé těsto, do kterého vmícháme omyté nebo v tuzemáku namočené hrozinky a dáme vykynout. Z vykynutého těsta uděláme 9 pramenů a upleteme vánočku (4+3+2), kterou přikryjeme a necháme ještě chvilku kynout. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem nebo rozpuštěným máslem a pečeme v předehřáté troubě.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama