Babiččina vánočka

25. října 2008 v 9:53 |  Vánoce
1 kg hladké mouky,
500 g brambor,
150 g cukru,
150 g másla,
3 vejce,
vanilkový cukr,
citronová kůra,
50 g hrozinek,
300 ml mléka,
50 g droždí,
sůl

Postup:
Z mléka a droždí uděláme kvásek. Do přesáté mouky přidáme na jemném struhadle nastrouhané, předem uvařené brambory, 2 vejce, změklé máslo nebo rostlinný tuk, moučkový a vanilkový cukr, půl lžičky soli, lžičku nastrouhané citronové kůry a omyté hrozinky. Vše zalijeme vzešlým kváskem a vypracujeme tuhé těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Těsto rozdělíme na poloviny, ze kterých vyválíme 2krát 9 pramenů a upleteme 2 menší vánočky, nebo z celého množství jednu velkou vánočku. Vánočky dáme na pomaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 15 minut v silně předehřáté troubě. Potom teplotu snížíme a dopékáme dalších 25 min. Vychladlé vánočky sypeme moučkovým nebo vanilkovým cukrem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama