Říjen 2008

Bramboračka s houbami

28. října 2008 v 17:34 | TV paprika |  TV mňamka
500 g brambor,
3 středně velké mrkve,
1 menší celer,
1 petržel,
2 středně velké cibubule,
čerstvé nebo podušené houby,
zeleninový bujon podle množství vody,
2 lžíce koření Herbamare (lze ho nahradit Podravkou či Vegetou),
1 lžíci sladké papriky,
sůl na dochucení,
bobkový list,
nové koření,
3 lžíce oleje na osmažení cibule,
2 lžíce hladké mouky na jíšku

Tvarohové měchurky

28. října 2008 v 10:20 | Večery pod lampou |  Moučník na neděli
350 g polohrubé mouky,
150 g hladké mouky,
250 g stoprocentního ztuženého tuku (např. Omega),
2 žloutky,
250 ml mléka,
40 g droždí,
špetka soli,
1 bílek,
tuk na potření plechu,
moučkový cukr na posypání.

Náplň:
500 g měkkého tvarohu,
1 vejce,
4 lžíce cukru,
1 balíček vanilkového cukru,
2 lžíce mléka,
nastrouhaná kůra z důkladně omytého citronu,
špetka muškátového květu;
vše dobře promícháme.

Mouku nasypeme do mísy a promneme ji s nastrouhaným tukem, přilijeme osolené vlažné mléko, do něhož jsme rozdrobili droždí, a vypracujeme vláčné těsto. Necháme ho kynout, ale uděláme z něj hned na pomoučeném vále kuličky velké asi jako vlašský ořech. Každou kuličku rozmáčkneme na placičku, dáme do ní předem připravenou náplň a spojíme vždy dva protilehlé rohy k sobě. Naplněné měchurky pokládáme na nepatrně vymaštěný plech, potřeme je bílkem a hned pečeme v dobře vyhřáté troubě dorůžova. Upečené měchurky pocukrujeme. Máme-li, můžeme do každé měchurky přidat kousek meruňky.

Fazolová polévka s houbami

28. října 2008 v 10:16 | Večery pod lampou |  Luštěniny v kuchyni
200 g bílých fazolí,
2 hrsti sušených hub,
1 1/2 l vývaru (z masa, kostí nebo kostky),
1 menší mrkev,
plátek celeru,
1/2 cibule,
2 lžíce másla,
1 lžíce hladké mouky,
100 ml smetany,
pepř,
sůl,
citronová šťáva,
petrželka
Fazole namočíme přes noc do studené vody. Druhý den je v téže vodě uvaříme doměkka, rozmixujeme a zalijeme vývarem. Nadrobno pokrájenou cibuli a zeleninu zpěníme na másle, zaprášíme moukou, osmahneme a zavaříme k fazolím. Přidáme předem namočené houby, osolíme, opepříme a asi čtvrt hodiny vaříme. Nakonec polévku zjemníme smetanou a dochutíme citronovou šťávou a jemně usekanou petrželkou.

Sójové rizoto

28. října 2008 v 10:06 | Večery pod lampou |  Se sójou zdravě a chutně
250 g uvařených sójových bobů,
150 g dušené rýže,
100 g chřestu (i z konzervy),
2 hrsti nakrájených čerstvých hub,
2 lžíce rostlinného oleje na pečení,
1/4 l kuřecího vývaru,
sójová omáčka,
mletý pepř,
sůl

Sójové boby přebereme a řádně propláchneme. Pak je na 10-12 hodin namočíme do studené vody. Potom je uvaříme v dostatečném množství mírně osolené vody (3-4 díly vody na 1 díl sóji).
Rýži trochu osolíme a dusíme skoro doměkka (3 díly vody na 1 díl rýže). Na oleji krátce podusíme nakrájené houby a chřest, přidáme uvařené sójové boby a rýži, zalijeme vývarem, promícháme a na mírném ohni zvolna dusíme, dokud se vývar nevsákne. Dochutíme sójovou omáčkou, osolíme a opepříme a podáváme se zeleninovým salátem.

Vaječná polévka se sójovými boby

28. října 2008 v 10:05 | Večery pod lampou |  Se sójou zdravě a chutně
Šálek vařených sójových bobů,
1/2 šálku sójové mouky,
1/2 šálku sekaných natí libečku a petržele,
3 lžíce sójového oleje,
1 vejce,
5 šálků vody,
sůl

Mouku osmahneme na oleji dorůžova, vmícháme vejce a usmažíme. Pak zalijeme vodou, osolíme a přidáme sójové boby. Vaříme asi 15 minut, pak okořeníme nasekanými zelenými natěmi a podáváme.



Sněhové pečivo

28. října 2008 v 6:52 | Večery pod lampou 51/1998 Marie Prokůpková z Domažlic |  Vánoce
5 bílků,
350 g moučkového cukru,
breton (cukrářské barvivo)

Ušleháme tuhý sníh z bílků, zašleháme moučkový cukr a pak 1-2 kapky bretonu. Maminka hmotu dálala do sáčku s trubičkou a dělala všelijaké tvary, aby šly pověsit na stromek. Dala je na pomaštěný plech a dávala je schnout na kredenc. Ale já jsem je dávala do málo vyhřáté trouby, bylo to rychlejší.

Tvarohová štola

28. října 2008 v 6:43 | Večery pod lampou 51/1998 |  Moučník na neděli
2 1/2 hrnku polohrubé mouky,
2/3 hrnku pískového cukru,
1/2 hrnku dobře omytých a okapaných hrozinek,
3 lžíce rumu,
3 lžíce pokrájeného kandovaného ovoce,
2 lžíce oloupaných a na nudličky nakrájených mandlí,
1 kostka tvarohu,
3/4 kostky másla,
2 vejce,
1 balíček prášku do pečiva,
1/2 lžičky skořice,
nastrouhaná kůra z 1/2 dobře omytého citronu,
hladká mouka na posypání válu,
tuk na vymazání plechu,
2 lžíce rozpuštěného másla na potření,
moučkový cukr na posypání

Mouku smícháme s cukrem, skořicí, citronovou kůrou a práškem do pečiva. Přidáme tvaroh, vejce, rum, změklé máslo a vše dobře prohněteme. Do těsta zapracujeme mandle, kandované ovoce a rozinky. Znovu prohněteme a na pomoučněném válu vyválíme z těsta obdélníkový plát silný 3 cm. Přeložíme ho tak, aby se delší strany uprostřed plátu spojily. Poté dvojitý plát ještě přeložíme napůl, aby se po straně štoly utvořil žlábek. Těsto tlakem ruky spojíme, štolu přeneseme na tukem vymazaný plech a zvolna pečeme ve středně předehřáté troubě asi 40 minut. Upečenou a ještě teplou tvarohovou štolu potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.
-zm-

Koláč s citronovým krém

27. října 2008 v 19:37 | Večery pod lampou 8/1998 |  Moučník na neděli
1 hrnek hladké mouky,
1 lžička kypřícího prášku do pečiva,
6 lžic rozpuštěného tuku,
4 lžíce studené vody,
špetka soli,
tuk na pomazání pekáčku
Krém:
1 vanilkový pudinkový prášek,
1 1/2 hrnku vody,
1/2 hrnku cukru,
2 lžíce rozpuštěného másla,
2 žloutky,
1 citron,
špetka soli

Pudinkový prášek a cukr rozmícháme ve studené vodě a přivedeme do varu. Necháme vystydnou a vmícháme žloutky, rozpuštěné máslo, šťávu a kůru z omytého citronu.
Mouku promísíme se solí a práškem do pečiva, přidáme rozpuštěný tuk a vodu a rychle vypracujeme hladké těsta. Na pomoučeném vále vyválíme placku. Kraje těsta ořízneme, aby byl okraj rovný, a těsto propícháme vidličkou. Pečeme v dobře předehřáté troubě dorůžova. Upečený koláč sejmeme z pekáčku, a když vychladne, naplníme ho krémem.
-st-

Sójové a vepřové maso na čínský způsob

27. října 2008 v 10:56 | Večery pod lampou 47/1996 |  Sójové maso v kuchyni
100 g sójového masa,
100 g vepřového masa z kýty nebo plece,
sůl,
mletý pepř,
1 větší cibule,
1 vejce,
1 lžíce solamylu,
4 lžíce oleje,
1 lžička kari koření,
mletá sladká paprika,
3 lžíce worcesterské omáčky,
olej na smažení,
1 lžička vegety

Do osolené vařící vody vložíme sójové maso a povaříme asi půl hodiny. Potom vodu slijeme a maso necháme okapat. Mezitím nakrájíme na menší hranolky vepřové maso, vložíme je do misky, osolíme, opepříme, přidáme na jemné nudličky nakrájenou cibuli, vejce, solamyl, olej, kari koření, mletou papriku, worcesterskou omáčku a nakonec vychladlé sójové maso pokrájené na nudličky. Vše dobře promícháme a necháme alespoň dvě hodiny v chladu odležet. Takto připravené maso na rozehřátém oleji za stálého míchání dosvětležluta osmažíme. Hotové rozdělíme na nahřáté talíře. Přebytečný olej z pánve slijeme, přidáme trochu vody, vegetu a necháme přejít varem. Maso na talíři touto šťávou přelijeme a podáváme s rýží a zeleninovým salátem.

Zapékané těstoviny se sójovým masem

27. října 2008 v 10:38 | Večery pod lampou 47/1996 |  Sójové maso v kuchyni
200 g špenátových nudlí,
4 lžíce oleje,
2 větší cibule,
50 g sójového masa,
1/2 kostky slepičího bujonu,
250 ml vody,
1 vejce,
2 bílky,
250 ml mléka,
muškátový květ,
sůl,
tuk na vymazání formy

Sójové maso zalijeme vařícím bujonem z kostky a necháme 30 minut bobtnat. Pak na rozehřátém oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme překrájené okapané sójové maso, podlijeme a dusíme doměkka. Mezitím uvaříme těstiviny, scedíme je a smícháme s měkkým masem. Okořeníme muškátovým květem, urovnáme do vymazané zapékací misky a zalijeme vejcem rozšlehaným s bílky a mlékem. Ve vyhřáté troubě zapékáme asi 45 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.